“Ik ben niet te koop, jij bent niet te koop, niemand zou te koop moeten zijn” zegt David Batstone, de directeur van “Notforsale” een organisatie die trainingen aanbiedt in het bestrijden van de mensenhandel. “Slavernij moet opnieuw afgeschaft worden, in onze eigen achtertuin en over de hele wereld.”
“Slavernij?” vragen jullie je misschien af. Dat is toch al een paar honderd jaar geleden afgeschaft? Ja, toen zijn er wetten gemaakt. Maar deskundigen schatten dat er wereldwijd vandaag het ongelooflijk hoge aantal van wel 27 miljoen slaven zijn, meer slaven dan tijdens de gehele trans-Atlantische slavenhandel ruim 200 jaar geleden!
“Slavernij?” vragen jullie je misschien af. Dat is toch al een paar honderd jaar geleden afgeschaft? Ja, toen zijn er wetten gemaakt. Maar deskundigen schatten dat er wereldwijd vandaag het ongelooflijk hoge aantal van wel 27 miljoen slaven zijn, meer slaven dan tijdens de gehele trans-Atlantische slavenhandel ruim 200 jaar geleden!
Eén van de meest gruwelijke vormen van slavernij is kinderprostitutie. Ongeveer 10 miljoen van de slaven in de wereld zijn kinderen en tieners onder de 18 jaar, die in de seksindustrie gedwongen worden elke dag hun lichaam te verkopen, aan soms wel meer dan 20 verschillende mannen per nacht… Na de illegale handel in wapens en drugs is deze handel in, vooral jonge, meisjes één van de grootste en meest lucratieve ondernemingen in de wereld, met een griezelig steile groeicurve.
Als je in Noord-Amerika woont, kan je je eigen persoonlijke seksslavin per internet bestellen voor 10.000 dollar. “Duur? Nee, als ze jong en mooi is, heb je de kosten er binnen één week uit. Wat ze daarna nog voor je verdient is pure winst!”, wist een advertentie te vertellen.
Het meisje wat dan “bezorgd” wordt, komt waarschijnlijk uit een Oost-Europees land, was arm en had op een advertentie gereageerd om een baantje krijgen als serveerster in een restaurant in de Verenigde Staten. In landen als de Oekraïne zijn speciale “arbeidsbureaus” die daarin bemiddelen, ze helpen bij het aanvragen van een paspoort, een visum en bij het kopen van het ticket. Vooral meisjes die in weeshuizen opgegroeid zijn, en waarvan verwacht wordt, dat ze, zodra ze16 jaar zijn, voor zichzelf gaan zorgen, trappen vaak in deze val.
Tijdens de reis naar het buitenland van zo`n groepje nietsvermoedende meisjes, neemt de begeleider hun paspoorten af. De eerste stop is dan een huis in het buitenland, waar hun wil gebroken wordt, door brute verkrachtingen en door het verplicht toekijken als één van de meisjes die “rebels” is en niet wil gehoorzamen, zwaar lichamelijk gestraft wordt, soms zelfs met de dood. Murw gemaakt, vervolgen ze hun reis.
Steeds komen ze weer in andere plaatsen, ze worden verkocht en weer doorverkocht, soms zelfs op speciaal georganiseerde veilingen. Er wordt hen verteld dat ze illegaal zijn, dat ze in de gevangenis zullen belanden als ze naar de politie willen gaan om hulp en dat hun moeder en/of andere familieleden zullen boeten, of zelfs vermoord zullen worden als ze weglopen. De bange meisjes, die vaak de taal van het nieuwe land niet spreken, kunnen geen kant op. Er wordt hun voorgehouden dat ze door hard te werken als prostituee, hun “schuld”, de prijs van het ticket en de andere kosten die er voor hen gemaakt zijn, kunnen afbetalen.
Het Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die in Nederland professionele en betrokken hulp biedt aan meisjes en vrouwen in de prostitutie heeft een boekje uitgegeven: ”Hoop” getiteld, waarin Diana, een meisje die op deze bovengenoemde manier vanuit Tsjechië op de walletjes in Amsterdam belandde, vertelt dat de klanten 25 euro per bezoek betaalden, waarvan ze de eerste 360 euro per dag meteen weer af moest staan: 100 euro per dag voor de huur van het kleine afwerkkamertje drie hoog, 200 euro per dag voor haar pooier, “de man aan wie ze deze geweldige mogelijkheid te danken had”, 15 euro voor haar beschermer, de man die de hele nacht bij de ingang van het bordeel stond, en 45 euro voor haar begeleider, de man die haar elke dag om 5 uur `s morgens naar haar flatje reed, en haar dan om 7 uur `s avonds weer op kwam halen om haar naar het bordeel in de rosse buurt te brengen.
Alles wat ze nog boven die 360 euro verdiende, mocht ze gebruiken om in haar eigen onderhoud te voorzien, de huur van haar eigen flatje te betalen en haar schuld af te lossen. Als je weet dat ze maar 25 euro per klant verdiende, reken dan maar uit hoeveel klanten ze dan per nacht moest ontvangen… Is het dan verbazend dat zoveel van die meisjes diep depressief worden, geen hoop meer hebben en aan de drugs en de drank raken?
Meisjes uit Oost Europa die naar Nederland, Duitsland, Engeland, Griekenland, Israël en Noord-Amerika gebracht worden. Meisjes uit Nepal die in één van de grote prostitutiesloppenwijken van Mumbai in India te werk gesteld worden. Meisjes uit Laos en Vietnam die in Thailand verhandeld worden. Meisjes uit de sloppenwijken in de grote steden van Brazilië, die aan toeristen verkocht worden. In de ontwikkelingslanden is het aantal minderjarige prostituees verdrievoudigd in de laatste drie decennia.
Soms zijn het de goedgelovige ouders, die hun dochters meegeven aan vrouwen of mannen die hen een mooie toekomst beloven: een kans op een opleiding, een baan, een salaris. Vele van deze kinderen en tieners komen in kleine vieze bordelen terecht, in onmenselijke omstandigheden, gevangen door middel van psychologisch en fysiek geweld. Of soms zijn de ouders niet zo onschuldig, maar zijn zij het juist, die hun eigen kinderen in de prostitutie dwingen. Zo kennen een paar van onze medewerkers een moeder, die hier in Belo Horizonte in de rosse buurt als prostituee werkt. Maar daarbij ook haar dochtertje van 9 jaar betrekt en haar als speciale aanbieding aan haar klanten verkoopt voor R$1,99 omgerekend nog geen euro!
Kinderen in de prostitutie van 9 jaar of zelfs nog jonger zijn hier in Brazilië geen uitzondering. Sekstoerisme, waarbij de toeristen uit Europa of Noord Amerika een reis boeken, om zoveel mogelijk seks te hebben, vaak (ook) met jonge kinderen, is een groeiende business. Thailand was jarenlang nummer 1 op de trieste lijst van landen, waar hele vliegtuigladingen vol mensen naar toe vlogen om kinderen en tieners te misbruiken met hun perverse verlangens. Nu staat Brazilië aan de top van deze lijst.
Toen in 2006 het Wereldkampioenschap voetbal (WK) in Duitsland werd gehouden, stond er in de kranten dat er 40.000 extra meisjes en vrouwen in de prostitutie aangeleverd en ingezet werden. Veertigduizend! Dan vrees ik dat de mensenhandelaars, die dat in 2006 voor elkaar kregen, nu al hun plannen maken voor het komende WK dat in 2014 in Brazilië gehouden zal worden, en ook voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.
Wat kunnen we ertegen doen? In Nederland zou je kunnen informeren bij het Scharlaken Koord en bij Jeugd met een Opdracht Amsterdam, the Light House, hoe je een vrijwilliger kan worden, en mee kan helpen in het werk op de walletjes onder de prostituees én onder de prostituanten, hun klanten, die vaak óók hulp nodig hebben. Eén van de ministries die zich vooral voor de klanten inzetten is CHAP, van Heil des Volks.
“Toen ik 7 jaar geleden voor het eerst `s avonds met een groepje van JmeO meeging, om hulp te bieden aan de meisjes, wilde ik al die mannen wel de gracht in knuppelen”, vertelt één van de vrijwilligers me, “maar later begon ik te begrijpen, dat velen van hen óók hulp nodig hebben en dat seksverslaving veel vaker voorkomt dan ik dacht.”
Of je kunt naar Brazilië komen om op dit gebied een speciale training te ontvangen. Bij Jeugd met een Opdracht in Belo Horizonte bieden we al 22 jaar een “Children at Risk School” aan, een driemaandelijkse cursus waar de studenten, zendings- en ontwikkelingswerkers toegerust worden, om in grote wereldsteden onder de kinderen in nood te gaan werken. De cursus, die gegeven wordt in het Engels en Portugees, begint eind augustus, en dit jaar hebben we tijdens de school een congres en een seminar ingelast, waar David Batstone van “Notforsale” les komt geven, “omdat we geloven”, staat er in hun folder, “dat iedereen wel een vaardigheid heeft die kan bijdragen aan bestrijding van mensenhandel, zodat we samen tijdens ons leven, nog een einde aan de slavernij kunnen maken.”
Het congres is van 29 september tot en met 1 oktober en we verwachten 2000 mensen. Er zal gesproken worden over de moderne slavernij, mensenhandel en wat we kunnen doen om het te stoppen. Dit zal ook meteen het 25 jarige jubileum van Jeugd met een Opdracht in Belo Horizonte, Brazilië, zijn waarin we vieren dat God ons al die jaren het voorrecht gegeven heeft met hem te mogen samenwerken in het bereiken en opvangen van honderden kinderen.
Op zondag 2 oktober zal er dan door de congresgangers een grote gezamenlijke lunch aangeboden worden aan alle prostituees van de rosse buurt in Belo Horizonte.
Daarna volgt nog een driedaags seminar, van 3-5 oktober, voor ongeveer 300 mensen, waar we dieper erop in zullen gaan wat er tegen mensenhandel gedaan kan worden, en we praktische lessen zullen geven, zoals “strategisch onderzoek”, waarbij je leert, hoe moderne slavernij en mensenhandel te identificeren en te documenteren zijn. Ook ontdek je hoe samen te werken met collega abolitionisten (strijders voor de afschaffing van slavernij). Daarnaast gaan we in op “innovatieve opvang”, waarbij je leert hoe je ondersteuning, zorg en herstel kan bieden aan meisjes, en soms ook jongens, die uit hun slavernij bevrijd zijn.
Geïnteresseerd om de Children at Risk school, het congres en het seminar te volgen? Of één van deze drie mogelijkheden? Schrijf in het Engels naar bhcentro@jocum.org.br en we vertellen je graag meer. Willen jullie ook met ons meebidden tegen de mensenhandel en kinderprostitutie? Dit mag zo niet langer doorgaan!
Aan te bevelen boeken:
- Not for sale, the return of the global slave trade and how we can fight it; David Batstone
- Stop the traffic, mensen mogen niet verhandeld worden; Steve Chalke
- Shaping the future, girls and our destiny; Phyllis Kilbourn
- The Natashas, inside the new global sex trade; Victor Malarek
- Hoop, het verhaal van Diana; Fouchina Catherina
- Voice for the voiceless, 30 days of prayers for the voiceless; Paul & Susie Childers
- Sex and money, a global search for human worth; PhotogenX
Geen opmerkingen:
Een reactie posten