donderdag 7 mei 2020

Vragen, uitdagingen en mogelijkheden in deze corona tijd.

Hoe gaat het met jullie? In deze enorme Corona storm die over de hele wereld raast? Ondertussen hebben we allemaal veel verhalen gehoord en gelezen over het corona-virus, en over de angst en pijn die het met zich meegebracht heeft. Het verlies en de rouw, wat we allemaal nu om ons heen zien, van familie en vrienden die het corona-virus niet overleefd hebben, of juist het verdriet van het missen van het dagelijkse contact met andere mensen, van banen die opeens niet meer mogelijk zijn, van plannen die gecanceld moesten worden.

Onzeker

Het kan ons flink onzeker maken. Hoe moeten we de volgende weken, maanden en jaren plannen? We weten het niet. Op het ogenblik zitten we nog midden in de crisis, die aanvoelt als een storm met hele hoge golven.
  

Heftige storm

Toen we jaren geleden op het hospitaalschip de Anastasis woonden, hebben we verschillende keren van die dagenlange grote stormen meegemaakt, waarbij de torenhoge golven onophoudelijk op het schip beukten en over de boeg sloegen. Het schip kraakte en kreunde dag en nacht, en er kwam een moment dat ik echt dacht dat we zouden gaan zinken. Onze twee kleine kinderen rolden al slapend op die hevige golven, heen en weer in hun ledikantjes, en wij moesten ook met onze armen wijd liggen om niet uit bed te rollen…

God met ons

Toch lukte het toen om rustig te gaan slapen, omdat we wisten dan de Here Jezus bij ons was. We wisten niet zeker of we wel veilig in onze volgende haven aan zouden komen, de angstaanjagende geluiden die het schip maakte, leken juist het tegendeel te schreeuwen, maar we wisten wel dat Hij met ons mee ging, dwars door de storm. Net als nu in deze Corona storm: Hij staat niet ver weg, ergens aan de overkant op ons te wachten, nee, Hij is juist bij ons, samen met ons in ons bootje…

Vrede, moed, volharding, wijsheid, bescherming, hoop en blijdschap! 

Er zijn nog heel veel vragen. Wat gaat er nu allemaal veranderen? We weten het niet. Voor ons betekent het dat onze reizen, het lesgeven aan groepen studenten, de praktijklessen met grote groepen kinderen, allemaal voorlopig niet meer kan. Maar zoals Loren Cunningham, de oprichter van Jeugd met een Opdracht ons gisteren nog via Zoom zei: “De reizen zijn niet gecanceld, ze zijn alleen maar uitgesteld…”Daar gaan we voorlopig dus ook maar vanuit. Ook voor jullie allemaal zullen er grote en kleine veranderingen zijn. Maar we bidden voor jullie, dat in al de komende uitdagingen die jullie nog zullen krijgen, je de vrede, moed, volharding, wijsheid, bescherming, hoop en blijdschap van de Here Jezus zullen mogen ervaren!
 

Wat doen we nu?

Met al de extra tijd die we nu opeens hebben, nu we niet naar de Filipijnen konden om de Children at Risk School te geven, hebben we zelf een online cursus van twee weken gevolgd, over hoe je online cursussen geeft. Dat was erg leuk om te doen.

We waren met ruim 90 Braziliaanse studenten op Zoom, in de Google Classroom, en op een Whatsapp-groep, en leerden vooral hoe belangrijk het is, als je online cursussen aanbiedt via de University of the Nations, de universiteit van Jeugd met een Opdracht, om toch zoveel mogelijk contact met je studenten te onderhouden. Dus niet zomaar een stel filmpjes online zetten, maar zoveel mogelijk je studenten op allerlei online manieren proberen te helpen en te begeleiden.

Uitdaging

De volgende uitdaging is dus om inderdaad een online seminar over het werken met kinderen in nood zo goed mogelijk te organiseren en aan te bieden. Dus even niet reizen per vliegtuig, maar reizen vanuit onze laptop in onze woonkamer, en zo proberen om de lessen die we normaal geven, te blijven geven, maar dan nu even online. We dromen ervan dat op die manier nog heel veel studenten opgeleid zullen worden om met kinderen in nood te werken.

Voedselpakketten

We proberen de impact van deze crisis nauwgezet te volgen, niet alleen in Nederland, maar vooral ook in de ontwikkelingslanden, waar het leed soms niet te overzien is. Vanuit de hele wereld krijgen we berichten van projecten van Jeugd met een Opdracht, ook van veel van onze ex-studenten van de Children at Risk Scholen, die met de allerarmsten werken, hoe ze nu hun best doen om deze gezinnen met extra voedselpakketten te helpen.

6800 gezinnen rond het wijkcentrum Luzeiro hebben hulp nodig

Ook in Belo Horizonte zijn de jonge zendelingen druk, vooral in de favelas, waar veel mensen wonen die van de ene op de andere dag niet meer voor zichzelf of hun gezinnen konden zorgen. In de wijk waar het buurtcentrum Luzeiro staat, zijn er 6800 gezinnen die van de hand op de tand leven. De medewerkers zijn hard bezig, om samen met lokale kerken donaties op te halen, te sorteren en dan weer uit te delen.

Prostituees zonder klanten

Ook in de rosse buurt van Belo, hadden de prostituees van de één op de andere dag geen klanten en dus ook geen inkomsten meer… een geweldige tijd dus, om hen te helpen, niet alleen met voedselpakketten, maar ook met de boodschap van hoop op een nieuwe leven samen met de Here Jezus, en hen ook wat hun beroep betreft, omscholingsmogelijkheden aan te bieden…

Heer wat wilt U?

Johan en ik hebben nu ook wat extra tijd om Bijbelstudies te doen, te lezen, samen te bidden. We worstelen met de vraag wat de Heer wil doen, in ons en door ons, en wat wil Hij dat we leren in deze tijd? Maar ook hebben we meer tijd om te bellen, Zoomen, Whatsappen, kaartjes te schrijven, te wandelen en fietsen en ook om een beetje te klussen en een kleine moestuin te beginnen!
 
Lesgeven via Zoom

Weekje lesgeven in Belo Horizonte op de CAR School

Op de basis in Belo Horizonte was er een Children at Risk School aan de gang toen de Corona crisis uitbrak. Omdat het maar een kleine school was met zeven studenten, hebben ze besloten hem niet te stoppen, maar zijn de studenten met elkaar in quarantaine gegaan, en doorgegaan met de cursus. Afgelopen week hebben we hen zodoende een weekje les mogen geven via Skype en Zoom.

Dank je wel!

Met onze gezondheid gaat het goed, we houden ons netjes aan de voorschriften van isolatie en afstand houden. Ook met onze kinderen en kleinkinderen gaat het goed. Dilma is weer beter gelukkig, en ook met Davi gaat het goed. Hoewel het voor hem natuurlijk extra lastig is, dat de gewone bezoekjes en weekenden bij ons nu even niet door mogen gaan. Maar we hopen dat al die regels ook gauw weer wat zullen versoepelen.

We willen iedereen bedanken die ons de afgelopen maanden gesteund hebben, met bemoedigingen, gebed, een bosje bloemen, een tas boodschappen en met financiële giften! We bidden jullie Gods rijke zegen toe in deze onrustige tijden. Johan en ik willen ook graag voor jullie bidden, dus schrijf ons maar!

Heel veel liefs,

Johan en Jeannette

Gebedspunten
  • Bid voor alle onzekerheid die deze nieuwe situatie met zich meegebracht heeft. Dat de mensen hierdoor juist God zullen gaan zoeken, en ze Hem zullen vinden.
  • Bid voor troost voor de mensen die geliefden hebben moeten verliezen aan het virus.
  • Bid voor ieder die hun baan en salaris kwijt raakten, vooral voor hen die geen spaarpotje hebben, en nu honger leiden, dat ze geholpen zullen worden.
  • Dank voor alle teams wereldwijd, van Jeugd met een Opdracht, andere zendingsorganisaties en lokale kerken, die met elkaar hulp mogen bieden in verschillende zeer arme gebieden.
  • Bid voor de prostituees, niet alleen in Belo Horizonte, maar wereldwijd, dat deze crisis hen de extra zet zal geven om een nieuw leven op te bouwen, zonder misbruik en prostitutie.
  • Bid dat we online lessen en seminars goed zullen weten te organiseren, zodat vele studenten wereldwijd hiervan gebruik zullen kunnen maken.
  • Bid dat we allemaal mogen weten dat de Here Jezus altijd bij ons is.
  • Bid dat we open ogen en oren zullen hebben voor wat God ons wil leren in deze tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten