dinsdag 16 februari 2010

Vannacht haal ik Johan op van het vliegveld!

Hij is dan weer thuis, in Belo Horizonte. De drie weken in Haïti zijn omgevlogen. Johan’s vaste baantje deze tijd, was samen met Eduardo en Michelle, de andere 2 medewerkers van JOCUM Belo Horizonte, om 6 uur ’s morgens de wc’s schoonmaken in het politiebureau waar overdag een kliniek gehouden werd en ze ’s nachts op het platte dak sliepen.

In de “voortuin” kamperen er nog steeds heel wat politiemensen en hun families onder doeken en lakens, die allemaal hun huizen kwijtgeraakt waren, en die allemaal die wc’s gebruikten. Zes wc’s voor ruim 150 personen, en dat zonder water… Johan, Eduardo en Michelle deden er elke dag ruim 3 uur over om al kokkend (en zingend tegen het kokken!) emmers water te halen en de wc’s stralend schoon te maken.


Daarna was er dan tijd om naar vergaderingen te gaan van de UNICEF en ook om verschillende programma’s voor kinderen in de kampen op te zetten. Daar genoten ze erg van. Ook hebben ze geholpen etenspakketten te maken, ze uit te delen, hebben ze weeshuizen bezocht, gebeden met een heleboel kinderen en volwassenen, voetbal gespeeld, tenten opgehaald bij het Belgische leger, geholpen een huis te huren voor YWAM Port of Prince, terwijl ondertussen de dokter en verpleegkundigen van het team honderden patiënten behandelden.


We hopen dat we er in de nabije toekomst verschillende cursussen kunnen gaan geven, o.a. over het werken met kinderen in nood, zoals de vele weeskinderen en de kinderen die er alleen voorstaan, maar ook b.v .intensieve opleidingen voor onderwijzeressen.

Willen jullie ook bidden voor de plannen om het haitiaanse volk nu structureel verder te helpen?


Ik heb ondertussen ook niet stil gezeten en 22 februari vertrekt het volgende Braziliaanse YWAM team van 14 personen naar Haiti! Geweldig hoor, er is nog zoveel hulp nodig. In de kranten lees je er al bijna niet meer over, het nieuwtje is eraf, maar er is nog zoveel nood! Vele mensen wonen nog onder hun doeken en lakens. Vorige week viel de eerste echte regenbui, het begin van de regentijd! Maar je snapt dat de meeste “tenten “ niet waterdicht waren!

Dit afgelopen weekend was het carnavalsweekend, meestal een groot feest in Haïti, met veel drinken, drugs en afgoderij. Maar gelukkig werd het voor dit jaar niet alleen afgelast, maar riep de president zelfs op om deze drie dagen te wijden aan gebed!


Vrijdagochtend werden Johan en zijn team om half zes gewekt met schallende evangelische muziek uit supergrote geluidboxen, die voor het half ingestorte paleis opgesteld waren. Binnen een paar uur stonden er ruim honderd duizend mensen te zingen, te bidden, God te loven. Wat een bijzondere situatie! Er was een bijna tastbare hoop in de lucht, een hoop op een nieuw begin, een nieuw Haïti, waar God alle eer zou krijgen.


Eduardo las het laatste vers uit Jesaja 60 voor: “Het kleinste gezin zal uitgroeien tot een grote familie; de kleine groep zal een machtig volk worden. Ik, de Here, zal het allemaal laten gebeuren als de tijd ervoor aangebroken is. “


Samen zijn ze toen tussen deze menigte in dit vers gaan bidden, dat de kleine groep christenen in Haïti een machtig volk zullen worden, waar de Here Jezus de verlosser zal zijn en waar eenheid, liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing de norm is.


"Jezus houdt van Haiti" stond er met grote letters op het spandoek dat ons team gemaakt had en op de politiepost ophing

In Belo Horizonte hebben we die middag een dienst gehouden met de medewerkers van de verschillende huizen en de vrijwilligers, waar we een rechtstreekse video Skype verbinding maakten met Johan en zijn team in Haïti. Wat een schitterende uitvindingen toch: internet, Skype…


Johan vertelde van alle bijzondere gebeurtenissen, leidde ons rond door de politiepost en liet ons vanaf het platte dak de menigte zien voor het paleis. We konden online voor hen bidden, en daarna samen alle noden bij God brengen, wat een super speciale tijd was dat!


De volgende dag werden ze door een bevriende Peruaanse voorganger op een vrachtwagen weggebracht naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Om daar weer het vliegtuig naar Brazilië te nemen.

Ieder die deze tijd voor Johan, het team en ook voor mij en de medewerkers hier gebeden heeft:
Heel hartelijk bedankt!

Ook mochten we speciale giften ontvangen voor deze reis en voor de kinderen in Haïti:
Dank jullie wel! God zegene jullie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten