maandag 18 november 2013

Preken doe je door je daden!

Lieve familie en vrienden,

“Namaste!” Deze keer schrijf ik de nieuwsbrief vanuit India, en met deze groet worden we elke dag begroet. We zijn hier de hele maand november in Mumbai, een stad met ongeveer twintig miljoen inwoners.


Preken door je daden
De eerste week waren we sprekers in de “Call2Compassion and Justice” Conferentie met ruim 400 deelnemers, vooral veel voorgangers uit allerlei delen van India. De titel van de conferentie zegt het al, we hadden het vooral over integrale zending. Een jonge Indiase vrouw in een prachtig blauw, groen en goud gekleurde sari legde het zo uit: “Preken doe je door je daden! “

20-30 mannen per nacht
Halverwege de week kregen alle mensen die aan de conferentie deelnamen, de kans om een dag met één van de plaatselijke zendingsorganisaties mee te lopen. Je kon kiezen uit een dagje naar organisaties die onder de 150.000 vrouwen en meisjes werken, die in de rosse buurt gedwongen worden zich iedere dag aan 20-30 mannen te prostitueren, of naar opvanghuizen voor kinderen en tieners die uit de prostitutie gered zijn.


Diep geschokt en vreselijk bemoedigd
Geweldig, wat een goed idee. Iedereen kwam diep geschokt maar ook vreselijk bemoedigd terug. Er is nog heel wat te doen, maar wat bijzonder, dat er ook al zoveel mooie en goede acties ondernomen worden!

Waar we ook gaan, overal zijn hele hordes kinderen!
Lesgeven in de Children@Risk School in Mumbai, India
C@R School: Vermenigvuldiging van werk onder kinderen
De rest van de maand geven we les aan de studenten van de Children at Risk School in Mumbai. Studenten, die hun leven door de Here Jezus willen laten gebruiken om kinderen in nood met Zijn liefde in woord en daad te helpen. Ze komen uit allerlei verschillende delen van India, en hopen daar ook weer naar terug te gaan, na de school. We hopen en bidden dat de lessen die we mogen geven, veel vrucht zullen gaan dragen in hun werk en leven!


1,2 miljard mensen
Wat een geweldige uitdagingen toch altijd weer in India. Met zijn 1,2 miljard mensen, waarvan 80% hindoes, 13% moslims en maar 2,5% christenen zijn.
Maar ook: wat een geweldige mogelijkheden zijn er in dit prachtige land met zijn vriendelijke en kleurrijke mensen. Wat zijn ze gastvrij en open om te leren!

Plek gezocht voor 58.000 jongeren
Maar ook terwijl we in India zijn, gaan de voorbereidingen voor de WK gewoon door.
Er zijn organisaties die 6.400 teams met ieder gemiddeld 10 jongeren, naar Brazilië hopen te sturen, om daar het goede nieuws te brengen. En de vraag was dus of wij plaats hadden voor 64.000 jongeren?

“Eeeh…, ja hoor, dat willen we wel proberen.”

Het grote aantal wordt al een stuk minder als je je bedenkt dat de WK in 12 steden gespeeld wordt, dat betekent dan dus ruim 500 teams per stad. Er zullen toch wel 500 kerken per stad zijn die een team willen ontvangen? We zijn er hard voor aan het werk. Ondertussen hebben we al toezeggingen van kerken en hebben we al voor 6.000 jongeren een slaapplek, dus nog “maar” 58.000 te gaan!

God ontmoeten in Brazilië
Tijdens de laatste WK’s is de prostitutie, mensenhandel en seksuele uitbuiting heel erg snel gegroeid. Ook is Brazilië al één van de meest populaire landen als het om sekstoerisme gaat. Daar willen we tegenin gaan, door de plaatselijke kerken en al die internationale teams te vragen om mee te helpen. We hopen dat er tienduizenden mensen tot een levend geloof in de Here Jezus zullen komen, maar ook dat de strijd tegen seksuele uitbuiting door ieder opgepakt zal worden, en dat Brazilië juist bekend zal worden om een WK waar geen mensenhandel, geen prostitutie en geen seksuele uitbuiting zal zijn, waar toeristen zullen genieten van de schitterende stranden met het lekkere warme transparante water, van de adembenemende natuur, het gastvrije volk, maar vooral waar ze God zullen ontmoeten.

Gods zegen
Veel gevraagd? Ja. We hebben Gods zegen nodig! Zonder Zijn zegen wordt het een project wat niet van de grond zal komen. Maar met Gods zegen kunnen er harten aangeraakt en veranderd worden, ongerechtigheid in de maatschappij aangepakt worden, zal er redding, bevrijding en genezing zijn. Met Gods zegen zullen we ook samen kunnen werken met plaatselijke kerken, plaatselijke, nationale en internationale organisaties, om zo samen en in eenheid, Jezus naam groot te kunnen maken. We zoeken dan ook naar mensen die hier samen met ons voor willen bidden en blijven bidden. Totdat we de verhoring hiervan zien!

Bewustwording door documentaires
Een van de beste documentaires die we gezien hebben over mensenhandel is de film “Nefarious”. Hij is gemaakt door Exodus Cry en IHOP, en hetzelfde team is net voor we naar India gingen bij ons in Brazilië geweest om een nieuwe documentaire te maken, specifiek over mensenhandel in Brazilië.

Ook Operation Blessing van de CBN kwam met hun film-team langs, en we hopen snel de links door te kunnen geven van hun documentaires. Zo zijn we met verschillende organisaties bezig om de bewustwording van het probleem te vergroten, en ook om te laten zien wat er praktisch aan gedaan kan worden.

Filmpjes op de mobiel
Naast de documentaires hebben we ook om kleine 2-3 minuten filmpjes gevraagd voor speciaal publiek: zoals voor taxi chauffeurs: er blijken clubs van christelijke taxichauffeurs te bestaan in Brazilië. Die willen we graag ieder een klein filmpje tegen  seksuele exploitatie aanbieden, voor op hun mobiele telefoon, wat ze aan toeristen kunnen laten zien als die hen vragen om naar de rosse buurt gebracht te worden.

Ook voor bus en vrachtwagenchauffeurs worden er filmpjes gemaakt, omdat er juist langs de grote wegen hier, zo ontzettend veel kinderprostitutie is.

Helpen met een App
Meisjes en vrouwen die de hotel en motelkamers schoonmaken blijken ook een  speciale groep te zijn. Voor hen hopen we een App. te hebben die ze op hun telefoon kunnen downloaden. We hopen ze veel informatie te geven, wat ze kunnen doen als ze denken getuige te zijn van mensenhandel, en hoe ze dan zonder zichzelf in gevaar te brengen, kunnen helpen door dit op de juiste manier en plaats door te geven.

24/7 gebed
Allerlei nationale en internationale organisaties bieden hun hulp aan op dit gebied, ieder met hun gaven. Zo zijn er ook organisaties die tijdens de WK midden in de prostitutiebuurt van alle twaalf steden een 24/7 gebedshuis op zullen zetten. We hebben in Belo het Recanto Huis daarvoor aangeboden.

Bijbels en de Jezus film op alle mobieltjes
Een andere organisatie heeft aangeboden met ons samen te werken met hun fantastische apparaatjes, waarvan je de Bijbel via WIFI of Bluetooth kan downloaden op je telefoon, Er is keuze uit 6000 verschillende talen, de gesproken Bijbel in meer dan 700 talen en de Jezus film in meer dan 1100 talen. We hopen die apparaatjes in alle 12 steden te hebben, en vooral tijdens de voetbalwedstrijden dicht bij de stadions deze Bijbels via WIFI aan te kunnen bieden. Wat een geweldige mogelijkheden, om op deze manier toeristen, waarvan we de taal niet spreken, te kunnen zegenen met Gods woord in hun eigen taal. Zelfs oude mobieltjes kunnen heel simpel geschikt gemaakt worden om de gewenste Bijbel te ontvangen.

Miljoenen evangelisten
Hier in Brazilië zijn ongeveer 30 miljoen protestantse christenen, waarvan tien miljoen onder een overkoepelende organisatie vallen. De leider daarvan was helemaal enthousiast toen hij onze plannen hoorde: "Ik wil graag dat jullie alle tien miljoen leden leren hoe ze met hun telefoon Bijbels en de Jezus film in allerlei talen door kunnen geven. Kunnen jullie dat?"

IT zending teams
“Eeeeh….., ja, we beginnen in maart, zodat in juni, bij het begin van de WK, iedereen er klaar voor is!” 

Ik dacht even aan het mobieltje uit het jaar nul dat in mijn tas zat…Vorig jaar had ik een tweedehands Iphone gekocht, maar Johan was zo enthousiast over de Google agenda die daarop zat, dat hij hem is gaan gebruiken… Gelukkig hangt het niet van Johan en mij af, of van onze vaardigheden met de nieuwste mobiele telefoons, maar van Gods zegen op een hele groep jonge zendelingen, die zich aan het voorbereiden is om in elk van de 12 steden een speciaal IT team te organiseren. Zij zullen de kerken en organisaties kunnen trainen in allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van telefonie en computers, wat betreft evangelisatie en hulpverlening.

12 JMEO coördinators met teams
In december is er een meeting van Jeugd met een Opdracht Brazilië, waar zich al 800 zendelingen voor opgegeven hebben. JMEO heeft in Brazilië op 40 verschillende locaties een campus of basis, ook in alle 12 de WK steden. Ieder van die steden heeft nu een JMEO WK coördinator met een team. Die hopen we dan in december allemaal op de hoogte te kunnen brengen van alle mogelijkheden, zodat we er straks met elkaar klaar voor zijn!

Johan en ik hebben ook nog –tig vergaderingen met groepen voorgangers, leiders van organisaties, en een geweldige uitdaging om alle communicatie met iedereen soepel te laten lopen. Willen jullie voor ons bidden?

Dank je wel
En dan willen we ieder nog bedanken, die ons deze maanden weer gesteund heeft met gebeden, e-mails, kaarten en financiën. Jullie zijn zo’n belangrijk onderdeel van ons leven! Zonder jullie zouden we niet de zendelingen zijn die we nu zijn, en zouden we niet kunnen doen wat we nu doen.

Heel, heel hartelijk bedankt!

We wensen jullie allen een hele fijne Kerst toe, waar de Here Jezus het middelpunt is, en heel veel zegen voor het nieuwe jaar!

Johan en Jeannette


Gebedspunten
·        Dank God voor de geweldig goede conferentie en de Children at Risk School in Mumbai, India. Bid dat de voorgangers, leiders van organisaties en studenten veel vrucht mogen dragen in hun werk onder de armste kinderen van India.
·        Dank God voor de documentaires die op dit moment gemaakt worden over de seksuele exploitatie van kinderen in Brazilië. Bid dat dit niet alleen de bewustwording zal vergroten, maar dat miljoenen christenen in Brazilië op zullen staan tegen dit grote onrecht wat de kinderen, tieners en jonge vrouwen aangedaan wordt.
·        Dank God voor alle kerken en organisaties die mee willen helpen tijdens de WK. Bid dat we samen miljoenen mensen met Gods liefde zullen mogen bereiken.

 Als trotse oma en opa nog even wat foto's van onze prachtige kleinkinderen:



Iedereen nog bedankt die voor Eva's bijna geamputeerde vingertje gebeden heeft. Het is helemaal genezen! Dank U Heer!
We hopen dat gedurende deze volgende weken Stella, kleinkind nr 8, geboren zal worden. Willen jullie ook voor een voorspoedige bevalling bidden en gezondheid voor Melissa en Stella?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten