zaterdag 8 februari 2014

Een snelweg naar de hel en vrijheid voor iedereen.

Lieve familie en vrienden,

“Hoi tia…” met een diepe frons keek ze me aan. “Heb je wel eens vaker een been verbonden?” Ze wachtte niet eens op mijn antwoord, legde met een plof haar been op het bankje van het bushokje, en wijzend naar de plasic zak die om haar onderbeen geknoopt was, waarschuwde ze me met een hoge stem “maar ik trek zelf het verband er af hoor!”

Josie, gevlucht voor de politie
Johan was haar tegengekomen tijdens zijn dagelijkse rondje hardlopen. Ze viel op: een straattiener met krukken en een vreselijke grote open wond over heel haar scheenbeen. Johan was gestopt om even een praatje met haar te maken. Ze bleek Josie te heten en was 18 jaar. Twee maanden geleden was ze op straat aangereden en had ze haar onderbeen op verschillende plaatsen gebroken. Ze had bijna acht weken in het ziekenhuis gelegen, maar nu was ze er weggelopen, uit angst dat ze door de politie opgepakt zou worden. Er bleken een paar processen tegen haar te lopen, van de tijd die ze voor het ongeluk op straat doorgebracht had. Daarom leefde ze nu weer op straat…


Even slikken…
Gewapend met een tas met gaasjes en eerste hulp spullen ging ik met Johan mee. Hij had Josie verteld, dat hij me op zou halen om haar been te verbinden, en ze zat dus inderdaad nog op dezelfde plek te wachten. Ze legde uit dat ze echt niet naar het ziekenhuis terug kon, en de medische posten waren op die dag dicht. Voorzichtig hielpen we haar de plastic zak los te knopen. “Die heb ik er maar om gedaan want er kwamen zoveel vliegen op mijn wonden af.” legde ze uit. Onder de plastic zak zat haar hele scheenbeen volgeplakt met groene etterende gaasjes. Het was een grote wond! Ik moest wel even slikken toen ik dat zag. Ze kon haar been wel verliezen!  Voorzichtig spoot ik alles met steriele vloeistof uit een plastic zakje nat, en trok Josi een voor een de gaasjes los. Het zweet stond op haar voorhoofd. Gelukkig had ik plastic handschoenen, de juiste vloeistoffen, wondspray, genoeg schone gaasjes en zwachtels bij me. “Oh tio en tia, dank je wel!” Stralend keek ze ons aan met de nu mooie schone witte zwachtels om haar been.

12 jaar en stomdronken
Ze bleek, samen met haar broertje, die ook op straat woonde, bekend te zijn bij het team van Huize Redding, maar ze wilde er nog niet voor kiezen om haar leventje op straat op te geven. “Ik ga morgen echt naar een medische post! Verzekerde ze ons. Ondertussen duwde ze een stomdronken jongetje, die ik nog geen 12 jaar schatte, van zich af. Hij kwam haar opdringerig verschillende keren vragen of ze al een vriendje had. “Oh Alex stop toch! Je bent veel te jong”, beet ze hem toe. Hij keek haar met versufte blik aan en leek haar niet te begrijpen, maar wankelde na een poosje toch een stukje verder.

Weg
Een dagje later gingen we maar weer even kijken. Vrolijk lachend probeerde ze ons te verzekeren dat het al stukken beter ging. Daarna was ze opeens weg. Een paar dagen later hoorden we dat ze nu bij een vriendje in een favela woont…

Straatkinderen
Er leven nu veel minder kinderen op straat dan 15-20 jaar geleden. Maar ze zijn toch niet helemaal weg. Soms lijkt dat zo, als ze door de politie vlak voor grote festiviteiten in de stad opeens allemaal opgepakt worden en in de gevangenis gegooid worden. Maar het team van Huize Redding is er nog steeds druk mee. Willen jullie ook bidden voor de jongens en meisjes als Josie en de Alex? En voor het team?


Snelweg naar de hel
Meisjes als Josie krijgen vaak vriendjes die hun seksueel misbruiken, en steeds vaker horen we van meisjeshandel, vooral langs de beruchte snelweg die van Rio de Janeiro tot aan Fortaleza loopt, de BR 116, of ook wel de “snelweg naar de hel” genoemd.
Het is een van de langste snelwegen van Brazilië, wel 4.385 kilometer, waarlangs duizenden meisjes voor seks aangeboden worden. Gemiddeld is er om de zestien kilometer een plek, zoals een tankstation of een klein dorpje, waar meisjes, van soms pas elf of twaalf jaar, gedwongen worden hun lichaam te verkopen.


Lesgeven op scholen
Een paar van onze medewerkers hebben een pakket gemaakt, om op scholen aan tieners van 11-17 jaar een les aan te bieden, die voor de gevaren van mensenhandel en seksuele exploitatie waarschuwt. Het bestaat oa uit een presentatiebrief voor de school, verschillende uitgeschreven lessen, een powerpoint les, 3 korte dramas die binnen een half uur te leren zijn en op Youtube staan, begeleidende muziek op een pendrive, posters met fotos, en foldertjes.

God lijkt de deuren te openen
We hopen in Belo Horizonte in de maanden maart en april met de JmeO basis samen10.000 tieners te bereiken. Maar de mogelijkheden zijn nog veel groter. De katholieke scholen zijn nu ook geïnteresseerd en ook andere publieke scholen hebben al gemaild. Maar niet alleen in Belo Horizonte, in alle twaalf steden waar de WK gehouden gaat worden, hebben we coördinatoren, die dit materiaal willen gaan gebruiken. En nu zelfs ook organisaties die specifiek langs de beruchte BR 116 werken. Geweldig hoe God opeens een heleboel deuren lijkt te openen!

Libertodos
Dit project is Libertodos genoemd: liberdade = vrijheid, todos = iedereen. Willen jullie hier ook voor bidden?


Kom naar Brazilië tijdens de WK
Er is een YWAM Kickoff webpagina gemaakt, speciaal om teams van kerken vanuit  de hele wereld  uit te nodigen om naar Brazilië te komen tijdens de WK. Er worden 600.000 buitenlandse toeristen verwacht, en nog eens 3 miljoen Braziliaanse toeristen, die samen in de twaalf WK steden een geweldige vakantie hopen te gaan hebben.
Zo hopen we op honderden teams die samen met de plaatselijke kerken het goede nieuws uit zullen gaan dragen, Bijbels via de Bluetooth van hun mobiele telefoon zullen delen, naar scholen gaan met het Libertodos programma, meedoen aan de 24/7 gebedshuizen in de rosse buurten, en nog veel meer.


Gratis downloaden
Als je naar de website www.ywamkickoff2014.com gaat, en dan “resources” aanklikt, kan je gratis het mooie “match schedule” of wedstrijd schema downloaden, wat je ook op deze paginas ziet. Je kan er precies op terug vinden welke landen op welke dagen in welke stad zullen spelen. Zo vind ik het persoonlijk erg leuk dat Iran een wedstrijd komt spelen in Belo Horizonte. Ik ga zeker de Bijbel en de Jesus film in Farsi op mijn mobiel zetten voor die dag.

Een gift geven?
Als jullie mee willen helpen om programma’s van de Kickoff zoals Libertodos te bekostigen, bv door te helpen met de kosten van de foldertjes en posters die gedrukt moeten worden, kan dat door een gift te geven op het banknummer van Stichting Redding en Herstel, klik op de link van de pagina "Wil je ons helpen?", onder vermelding van “Kickoff.“

Eenheid
We vinden het heel bijzonder om te zien dat er nu voor de WK zoveel christelijke organisaties en kerken zo open zijn om samen te werken. Dat is ook waar de Here Jezus voor bad, dat we samen een zouden zijn. Samen voorbereiden, samen bidden, samen evangeliseren, samen tegen mensenhandel en seksueel misbruik strijden.


Jaartje Rio
We zijn dan ook aan het bidden om straks als de Olympische spelen in 2016 naar Rio de Janeiro komt, zelf ook een klein jaar in Rio te gaan wonen. We dromen om dan een soort “tussenjaar” aan te bieden aan 150 jongeren, met een Discipelschaps Training School, een Children at Risk school en natuurlijk heel veel mogelijkheden om al het geleerde in Rio in de praktijk te gaan brengen. Wie wil er nu niet een jaartje naar Rio komen? Maar daar zullen jullie later nog wel meer over horen.

Kids
We genieten erg van onze kinderen en kleinkinderen. Wat een zegen is dat toch!

Dilma is ruim een maand hier in Brazilië bij ons op vakantie geweest. Het was erg gezellig. Ook leuk om te zien dat ze al zo goed de Nederlandse gebaren kan. Ze had prachtige verhalen van haar nieuwe leven in Putten, en we kunnen zien dat ze al echt lekker aan het wennen is.

Met Davi`s gezondheid gaat het redelijk, maar zijn nieren blijven toch een beetje zorgen geven.

Onze oudste zoon en zijn vrouw hebben eind november hun derde kindje gekregen, een prachtig meisje. Haar oudere zusje is er helemaal weg van, geniet met volle teugen, maar haar vier jaar oude broertje vroeg of ze ook ingeruild kon worden voor speelgoed…

Heel hartelijk bedankt, ieder die de afgelopen maanden ons geholpen heeft door financiële giften te geven, voor ons te bidden en die ons bemoedigden met e-mails en kaarten! We wensen jullie Gods rijke zegen toe!

Johan en Jeannette


Gebedspunten
·         Dank God voor het team van Huize Redding, die op allerlei manieren uitreiken naar de straatkinderen. Bid dat tieners als Josie de kans aan zullen pakken om geholpen te worden en van de straat af te komen.
·         Dank God voor de vele mogelijkheden die we krijgen om op scholen voorlichting te geven over mensenhandel en seksuele exploitatie. Bid voor de duizenden kinderen en tieners die langs de “snelweg naar de hel” te koop aangeboden worden.
·         Dank God voor de samenwerking met vele kerken en christelijke organisaties. Bid dat er veel teams mee zullen gaan doen om van deze WK een historisch hoogtepunt te maken, waar de mensenhandel en seksuele exploitatie hard zullen verminderen.

·         Dank God voor onze gezondheid en voor onze kinderen en kleinkinderen. Bid voor de inburgering van Dilma en voor de nieren van Davi. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten