woensdag 17 februari 2016

Waarom je tijdens carnaval in Rio het licht niet uit moet doen!

“Ik heb de laatste maand gezien hoe God tot in de kleinste details voor me zorgt: toen mijn tandpasta net op was lag er opeens een nieuwe tube op mijn kussen, en vanochtend, toen ik 90 reais nodig had, voor de evangelisatiereis tijdens carnaval, voelde ik in mijn broekzak en had iemand er een briefje van 100 reais in gestopt…”

 “Ik kon de afgelopen nacht niet slapen, voelde me erg onrustig. De lessen waren diep gegaan, hadden veel in me los gemaakt. Opeens legde iemand haar hand op mijn schouder, het was mijn kamergenote.

“Zullen we samen bidden?” fluisterde ze.

Zij kon ook niet slapen. Maar nadat we samen al onze gedachten en zorgen bij God gebracht hadden, sliepen we als rozen!”


Een nieuwe YWAM familie van 50

We horen het ene na het andere enthousiaste getuigenis van onze studenten. Begin januari zijn we met 31 studenten en 19 medewerkers het trainingsprogramma in Rio de Janeiro begonnen. Daar zijn eerst wel wat wonderen aan vooraf gegaan!

We hadden dit programma al afgekondigd, in geloof dat het Gods plan was, en dat Hij zou gaan voorzien. We hadden een website gemaakt, de eerste studenten zelfs al aangenomen, maar nog steeds geen plek hier in Rio de Janeiro om het ook echt te gaan doen. We hadden gezocht om een gebouw te huren, maar dat bleek veel te duur.


Grote en kleine wonderen

Opeens bood er toen een voorganger zijn grote, bijna lege, kerkgebouw aan. Het was perfect met verschillende slaapzalen, leslokalen, industriële keuken, etc., midden in Rio, en super dichtbij de metro-, trein- en busverbindingen.

Dat was nog maar het begin: de twee bestaande kleine JMEO basissen in Rio zetten er hun schouders onder, vrijwilligers kwamen daarna helpen om te verven en douches te maken, iemand anders wilde ons wel naast de kerk een appartement verhuren, gedeeltelijk gemeubileerd, tientallen studenten uit 7 verschillende landen gaven zich op, en vanuit heel Brazilië kwamen er medewerkers om mee te helpen.


DTS EN C@R School

Opeens hebben we een nieuwe “familie” van 50 personen die samen in het hartje van Rio Gods wil willen leren verstaan voor hun leven en Zijn liefde willen uitdragen. Wat bijzonder en ook wat heerlijk! We genieten van al die geweldige jongeren die God gestuurd heeft, het is een prachtige groep.

Het hele programma loopt van januari tot augustus en bestaat uit een Discipelschaps Training School en een Children at Risk School. Met heel veel praktijkdagen ertussen door.



Ik had samen met de studenten 10 grote poppenkastpoppen gemaakt: groot succes!

Met carnaval gaan alle remmen los
Carnaval is hier in Brazilië een groot feest van vier dagen en vooral vier nachten lang veel drinken, dansen en seks. De regering had zelfs 5 miljoen gratis condooms ter beschikking gesteld, alleen voor de carnavalsdagen...


Het is een feest waar veel mensen veel te ver gaan en er later spijt van hebben. De meeste kerken in Brazilië waarschuwen hun leden om er vooral niet aan mee te doen. Vaak worden er door de kerken juist tijdens de carnavalsdagen christelijke kampen en conferenties georganiseerd.

Doe het licht niet uit!

“Maar”, legde Johan uit aan de studenten, “als wij het licht zijn, en dan met carnaval allemaal de stad uitgaan om onszelf tegen de wereld te beschermen, doe je eigenlijk het licht uit in de stad. Wat al donker was wordt dan nog donkerder. We moeten dus eigenlijk als christenen juist de straat opgaan tijdens die nachtelijke feesten van carnaval, en de mensen, die aandacht, liefde en vervulling aan het zoeken zijn op alle verkeerde plaatsen, zoals in drank en seks, vertellen waar ze de ware Liefde kunnen vinden.”


Met z’n allen logeren in de favela

We mochten de vier dagen van carnaval met al onze studenten midden in een favela logeren, bij een kleine bevriende zendingsorganisatie. Dunne matrasjes, dicht naast elkaar op de grond, het was eerst wel even slikken voor sommige studenten!

Maar wat een bijzondere tijd is het geworden, met overdag speciale programma’s voor de kinderen uit de favela, voor hun moeders, en ook nog in een opvanghuis voor drugsverslaafden.


Grote plastic bekers bier

En `s avonds om tien uur elke avond met zijn allen lopend naar het lokale plein, waar de hoofdstaat afgezet was voor het “feest” dat elke nacht tot ongeveer 3 uur duurde. Hele families kwamen erop af, vreemd uitgedost, met de vaders en tiener zoons vaak in uitdagende vrouwenkleren. We zagen moeders, die met rode lichtgevende duivelshorentjes op hun hoofd rondliepen, met kleine kinderen aan de hand en baby’s in hun armen. Wat raakte het ons weer om te zien hoe leeg zo’n feest is, en hoeveel mensen zoekende zijn naar een beetje vreugde, een beetje een doel in hun leven, en het dan denken te vinden in grote plastic bekers met bier.


Ook `s nachts op straat hadden we een poppenkast

“We gaan ervoor!”

Onze medewerkers en studenten hadden van te voren in enkele dagen een superleuk straat evangelisatie programma in elkaar gezet, met dansen, toneelstukjes, poppenkast en circusacts (o.a. een menselijke piramide), alles om even de aandacht te trekken, waarna een korte getuigenis gegeven werd en iedereen met de omstanders ging praten. Geweldig! Er werd met vele volwassenen en kinderen gebeden, sommigen gaven hun leven ter plekke aan de Heer.


En hoewel de studenten aardig moe werden van het drukke programma en de weinige uren slaap, werden ze elke avond enthousiaster om weer de straat op te gaan, en het goede nieuws van het evangelie te vertellen. Wat een voorrecht om met zo`n mooie groep jongeren, die er helemaal voor gaan, te mogen samenwerken! We genieten ervan!

Met het hele stel naar een JmeO congres!

“Empty nest”

Nu we deze tien maanden in Rio wonen, is het voor het eerst dat we ver van alle vijf onze kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen wonen. Voorheen waren er altijd wel enkelen die naast, onder of dichtbij ons woonden. Empty nest dus, we missen ze wel hoor!

familie op wielen!

Gelukkig hebben we in december nog wel even een paar weken van Johanneke, Jonathan, Michele, Romeu en hun kinderen kunnen genieten: samen allerlei gezellige dingen doen, heel veel lekker eten, uren kletsen, koekjes bakken met de kinderen, kamperen in de tuin, skeeleren, etc. Het was heerlijk zo samen te zijn, hoewel we dan ook de kinderen en kleinkinderen die in Nederland wonen weer extra missen!


Eind 2016 begin 2017 op verlof in Nederland

Aan het einde van dit jaar hopen we die weer te zien, als we op verlof komen van december tot en met februari. Ik weet dat het vroeg is om al afspraken te maken, maar misschien zijn er onder jullie wel vroege planners: als jullie ons uit willen nodigen in die maanden om in jullie kerk, kring, bijbelstudiegroep, zendingsavond, vrouwenbijeenkomst of jeugdgroep te komen spreken, willen jullie ons dan mailen: jlukasse@gmail.com

DANK.JULLIE.WEL!!!
We willen ieder die ons de laatste maanden geholpen hebben, met (extra) financiële giften, gebeden, bemoedigingen, etc. heel hartelijk bedanken. Wat bijzonder om te weten dat jullie met ons meeleven, achter ons en ons werk staan, en ons op allerlei manieren steunen. Zonder jullie zouden we dit allemaal niet kunnen doen! We bidden voor jullie en wensen jullie Gods rijke zegen toe!

Belangrijk!

Er zijn in Nederland wat nieuwe regels wat betreft het overmaken van giften aan zendelingen, daarom verzoeken wij jullie bij het overmaken van een gift voor ons te vermelden:
PF2496 Children at Risk (IBAN: NL25 INGB 0003 1890 27 t.n.v. St. Jeugd met een Opdracht comité fam. Lukasse, Reeuwijk)

Heel veel liefs,

Johan en Jeannette


Gebedspunten:
  • Dank God voor de geweldige groep medewerkers en studenten die we nu in Rio de Janeiro hebben. 
  • Bid dat we allemaal zullen groeien in ons geloof en liefde voor de Heer.
  • Dank God voor al zijn voorzieningen voor ons en de studenten hier in het hartje van Rio. 
  • Bid dat er na deze trainingsperiode hier een full time team van onze medewerkers en studenten door zal gaan met het werk onder kinderen in nood.
  • Dank God voor de geweldige evangelisatie tijd die we mochten hebben met carnaval. 
  • Bid dat alle kinderen, tieners en volwassenen waar mee gebeden is, zullen gaan groeien in hun relatie met hun Hemelse Vader.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten