donderdag 25 augustus 2016

Rio: Olympische spelen in 5 favelas en een feest 's nachts op straat in de rosse buurt


 
"Vijf mini-Olympische spelen organiseren in vijf verschillende favelas!” was de opdracht die Johan aan de studenten van de Children at Risk school in Rio gegeven had, om tijdens de 2 weken van de Olympische Spelen in Rio te realiseren. 




En wat gingen ze uit hun dak! Na drie maanden lessen over werken met kinderen in nood, gebaseerd op Bijbelse principes, waren ze er klaar voor. Gemiddeld tachtig kinderen hadden zich per favela ingeschreven om mee te doen. Ik weet niet wie er méér genoten, de kinderen of de studenten en de medewerkers! Elke dag was een nieuw feest!





De kinderen waren in tien verschillende landenteams opgedeeld die ieder tien verschillende spellen moesten doen. Tussendoor was er tijd om hen te vragen hoe ze het spel gevonden hadden, wat moeilijk geweest was, was er tijd om naar hen te luisteren en voor hen te bidden.




En aan het eind was er natuurlijk de prijsuitreiking, met voor alle kinderen een “gouden” medaille en voor de drie beste landenteams een beker! Het was grappig om te zien dat de landenteams die op de laatste plaatsen uitkwamen, net zo enthousiast waren als die de eerste prijzen gewonnen hadden. Heerlijk!




“Is dit echt van U Heer?”

Dit hadden we ons verschillende keren afgevraagd, toen we vorig jaar baden voor het idee om tijdens dit Olympische jaar een 8 maanden durende school aan te bieden in Rio de Janeiro.


Ja, het was Zijn plan! Wat zijn we tijdens deze tijd vaak verrast door de Heer: de prachtige groep studenten die Hij stuurde, de geweldige medewerkers, en het appartement wat we konden huren voor onszelf naast het kerkgebouw waar de studenten gratis mochten wonen. Er zijn in deze tijd zoveel kleine en grote wonderen gebeurd!

Ervaren leraren
Elke week hadden we één of meerdere leraren die vanuit hun ervaring diepe en waardevolle lessen gaven. Zoals Carla, die bijna dertig jaar geleden Huize Toevlucht begonnen was in Belo Horizonte, voor kinderen met HIV/Aids. Of Alexandre die nu de basis in Belo Horizonte leidt en daarvoor jarenlang Huize Herstel geleid had, een opvanghuis voor straatjongens. Hij kwam samen met Anderson, die vroeger één van die straatjongens geweest was en nu Huize Redding leidt in Belo Horizonte.



Zo zijn we deze tijd gezegend door tientallen leraren. De studenten hebben zelfs nog enkele dagen les gehad van Michele en Romeu, onze dochter en schoonzoon, die les kwamen geven over het opzetten en werken in een avonturenkamp voor kinderen. Ook Johanneke en Jonathan kwamen nog even langs met hun kinderen, natuurlijk helemaal geweldig voor ons, om hen en de kleinkinderen weer even te zien!

Kerkgroei in een oude vervallen fabriek

En de kerk waar we de lessen hielden en waar de studenten woonden is ondertussen ook gegroeid! Er was een mooi klaslokaal voor kinderen ingericht, maar er kwamen normaal op zondagochtend nooit kinderen. Dat is nu wel veranderd: de ruim 30 studenten gingen op zondagochtend voor de dienst naar een oud vervallen fabrieksgebouw, net om de hoek van onze straat. Daar hadden tientallen families een paar vierkante meters geclaimd en hun optrekjes gemaakt. En elke zondagochtend waren er tientallen kinderen, die wel met de studenten mee wilden naar de zondagsschool!



Na een poosje kwamen er ook wat moeders naar de dienst, en later hele gezinnen. Het is een kerk die met kringen werkt en er zijn de laatste maand twee verschillende nieuwe kringen begonnen. We zijn dankbaar voor alle zegeningen die we mochten zien!

Een straatfeest voor de prostituees

Op verschillende avonden tijdens de Olympische Spelen, zijn we met de hele school naar de een plaatselijk park gegaan, waar erg veel meisjes en jongens op straat rondhangen om klanten op te pikken en waar één van de oudste prostitutiebuurten van Rio is: Vila Mimosa. Maar waar ook een huis van gebed is, waar er 12 uur per dag gebed en aanbidding is, als een licht in de duisternis.

Eigengemaakte bloemen die uitgedeeld werden en waarop stond:"Ik blijf van je houden, net zoals op de dag dat jij geboren werd."
Enkele internationale zendingsorganisaties, met wie we ook tijdens de WK samen gewerkt hadden en die specifiek werken tegen de seksuele exploitatie van tieners en jongeren, hadden onze hele school uitgenodigd om mee te helpen met een straatfeest, midden in die prostitutiewijk. Op een vrij brede middenberm werden vrolijk blauwe, gele en rode lichtjes tussen de bomen gehangen en tafeltjes met heerlijk eten en drinken gezet. Een paar speelde aanbiddingsliedjes op hun gitaar, terwijl anderen met rozen in cellofaan verpakt de prostituees uit gingen nodigen. Nieuwsgierig kwamen er al gauw een paar meisjes kijken, die meteen enthousiast door onze studenten verwelkomd werden. Ze konden er hun nagels gratis laten lakken en door het lekkere eten en drinken en alle persoonlijke aandacht voelden ze zich al gauw op hun gemak.


“Dit is de beste avond van mijn leven!” vertelde Ana Carolina. Ik zou zo graag nooit meer dit werk doen, maar ik heb vier kleine kinderen, ik werk door de week als ziekenverzorgster, maar mijn salaris is veel te weinig om van rond te komen, ik doe het voor hen.” Een ander meisje vertelde, dat het die avond de eerste keer was, dat ze op straat stond. Haar vriendinnen hadden haar meegenomen, maar ze had nu ernstige twijfels…

Een meisje kwam uit zichzelf naar één van onze studenten toe en haar eerste woorden waren: “Wil je voor me bidden?”

Weer een ander zei dat ze deze avond voor het eerst echte liefde ervaren had, liefde die geeft en niets terugvraagt...

Overal om ons heen zagen we onze studenten in kleine groepjes met de meisjes en jongens bidden, huggen en weer bidden. En zagen we hoop geboren worden in de betraande ogen, hoop dat er een uitweg was, hoop dat God toch van hen houdt, ondanks alles, en hoop op een nieuw leven.

Wil je ons uitnodigen als we in januari en februari 2017 in Nederland zijn?


Zouden jullie meer van onze verhalen willen horen over het werk in Rio of van ons werk in het opleiden van jongeren om met kinderen in nood te werken? Dan kan je ons uitnodigen. We komen namelijk naar Nederland op verlof en van 9 januari tot 23 februari 2017, zouden we het erg leuk vinden om in huiskringen bij mensen thuis op een doordeweekse avond uitgenodigd te worden. Onze zondagochtenden zijn al geboekt. Maar gedurende de week hebben we dus tijd over, voor bv zendingsavonden, vrouwenochtenden, studentenverenigingen en huiskringen. Interesse? Stuur me maar een email: jlukasse@gmail.com


Deze week krijgen onze 32 studenten hun diploma en beginnen de meesten hun werk als full time zendeling onder kinderen in nood. Ze gaan werken bij Jeugd met een Opdracht en enkele andere zendingsorganisaties, in Rio de Janeiro, maar ook in andere steden en landen. We zijn zo trots op onze studenten!

Willen jullie ook voor hen bidden als ze aan de volgende stap in hun avontuur met God beginnen?

We zijn God zo dankbaar, dat we hier in Rio, samen met ieder die voor ons gebeden heeft en ons financieel gesteund heeft, de studenten mochten onderwijzen, en op weg helpen in hun zending carrière, kinderen in favelas mochten bereiken met Gods liefde, en jonge vrouwen en mannen die in de prostitutie werken, hoop mochten geven op een God die naar hen omkijkt, die van ze houdt.

Dank jullie wel! Aan de Heer komt alle lof toe!

Hartelijke groeten en Gods rijke zegen toegewenst,

Johan en Jeannette Lukasse

Gebedspunten
  • Dank de Heer voor de geweldige School die we mochten leiden in Rio;
  • Bid voor de studenten nu ze bijna allemaal aan hun zending carrière beginnen onder kinderen in nood;
  • Dank de Heer voor Zijn bescherming tijdens deze tijd in Rio;
  • Bid voor de kinderen en prostituees die met Zijn liefde aangeraakt zijn.
PS.  Een fotoalbum van onze tijd in Rio kan je bekijken op onze Facebook pagina Johan Jeannette Lukasse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten