donderdag 28 november 2019

We veranderen van adres, maar niet van roeping



In onze kleine woonkamer/kantoor
Wat genieten we toch samen van ons kleine appartement in Belo, als we er weer even zijn, tussen alle reizen door, van het lesgeven in verschillende steden en landen. Nieuwe frisse licht groene verf op de muur, gezellige kussentjes, het is gewoon een heerlijk plekje waar we ons thuis voelen. We weten ons gezegend! Maar ik zit hier toch met gemengde gevoelens… want we gaan verhuizen!

Verhuizen?!?

Vijfendertig jaar hebben we nu in Brazilië gewoond. De eerste negenentwintig jaar zijn we een JmeO basis begonnen en hebben die geleid, met allerlei werk onder kinderen die in moeilijke situaties verkeerden, zoals straatkinderen, dove kinderen en kinderen met HIV/aids. De laatste zes jaar hebben we vooral veel lessen gegeven, in Belo Horizonte, in andere steden van Brazilië en in andere landen, over het werken met kinderen in nood. En daar is veel vraag naar bij JmeO basissen wereldwijd.


Volgend jaar: Azië, Afrika en Midden Oosten

We vinden het superfijn als we jonge zendelingen mogen bemoedigen, stimuleren, lesgeven en opleiden, dus we hopen hier nog vele jaren mee door te gaan. Zo staan er voor volgend jaar bijvoorbeeld lessen over het werken met kinderen in nood in de Filippijnen, Macau, Thailand, Cambodja, Angola en Turkije op de agenda.


Zomerhuisje in Ermelo

Maar goed, 20 december vertrekken we dus naar Nederland en zullen we ons er weer inschrijven, zodat we dan de volgende jaren, tussen alle reizen door, in ieder geval samen met Davi en Dilma, onze twee geadopteerde kinderen, de kerstperiodes en de zomervakanties in ons zomerhuisje in Ermelo hopen te vieren. Ze zijn allebei gehandicapt en verstandelijk beperkt, en wonen vlakbij, in Putten, op de Pinnenburg, een beschermde woonvorm, waar ze het erg naar hun zin hebben en geweldig begeleid worden. Maar het zal dus fijn zijn, als we met de kerst- en in de zomervakantieperiodes weer even samen kunnen zijn.

De andere drie kinderen wonen met hun echtgenoten en kinderen in Engeland, Amerika en Brazilië, dus dat is even wat lastiger om die regelmatig te zien!


Jullie zijn van ons

“Jullie zijn van ons, hier in Brazilië, meer dan van welk land dan ook hoor!” zei één van de Braziliaanse leiders me, “we missen jullie als jullie er niet zijn!”

We hopen natuurlijk ook wel, met een zekere regelmaat, naar Brazilië terug te gaan om les te geven, omdat daar toch ook verschillende Children at Risk Schools draaien, en omdat ook onze dochter Michele, schoonzoon Romeu en kleinkinderen daar wonen. Maar de aanstaande twee jaar zijn we dus uitgenodigd om vooral meer in Azië, het Midden Oosten en in Afrika les te geven.


We gaan naar de Filippijnen

Twee jaar geleden mochten we op de JmeO basis van Cebu, op de Filippijnen een seminar geven, en dat was ontzettend leuk! Er zijn veel jonge enthousiaste zendelingen op een mooie groeiende basis die tussen wel negen verschillende sloppenwijken ligt. Heel veel kinderen in nood dus, meteen “om de hoek”.

Er is daar ook een groot verlangen om beter te leren hoe je deze kinderen, en hun families, kunt helpen, zodat hun sloppenwijken van trieste gemeenschappen zullen veranderen in wijken waar mensen op een liefdevolle en eerlijke manier met elkaar om zullen gaan, waar blijdschap en hoop is. Waar er huizen zullen zijn die veilig zijn, met stromend water en elektriciteit, en waarvan de daken niet lekken. Waar kinderen naar school kunnen en jongeren een baan kunnen vinden. Waar er supermarkten zullen zijn, medische posten en kerken. Waar de mensen God zullen kennen, Zijn liefde voor hen en voor alle mensen in en buiten hun wijk, en waar ze Hem zullen eren met hun leven.


Willen jullie ons helpen dit bekend te maken?

Op deze JmeO basis in de Filippijnen zijn we uitgenodigd om de hele drie maanden Children at Risk School te komen geven om de studenten op te leiden. We hebben er erg veel zin in! Misschien kennen jullie wel jongeren die geïnteresseerd zouden zijn om deze school ook te doen? De lessen zullen allemaal in het Engels gegeven worden, dus naast de studenten uit de Filippijnen kunnen we ook internationale studenten ontvangen. Zouden jullie dan deze informatie aan hen door willen geven?

De school zal zijn van 6 april -26 juni 2020, en kost US$500, - per maand, inclusief kost en inwoning. Na deze les fase is er de mogelijkheid om drie tot twaalf maanden op deze basis een stage (practicum) te doen met kinderen in nood. Voor meer informatie is er een mooie en duidelijke website: www.childrenatriskschools.com, of kan er ook direct geschreven worden naar ywamcebu@yahoo.com

Kerst

Buiten koud, donker, misschien wel sneeuw. Binnen lekker warm met flikkerend kaarslicht en een gourmetstel op tafel…

Of zoals in Brazilië: buiten warm (soms bloedheet!) dus blote voeten, dunne T-shirts, ventilators op volle kracht en een barbecue…


Hoe het er ook uitziet, en of het warm of koud is, de boodschap blijft hetzelfde:

Jesaja 9: 5,6: Want er is een kind geboren - voor ons! Het geschenk van een zoon - voor ons! Hij zal de wereld regeren. Zijn namen zullen zijn: Wonderlijke Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst. Zijn heersende autoriteit zal groeien en er zullen geen grenzen zijn aan de orde, rust, schoonheid en overvloed die Hij brengt. Hij zal regeren vanaf de historische troon van David over dat beloofde koninkrijk. Hij zal dat koninkrijk stevig funderen en het in stand houden met eerlijke handel en juist leven, nu beginnend en voor altijd blijvend. (Vrij vertaald van The Message.)

We vieren met Kerst dat de Here Jezus voor ons geboren is, om Heer en Heiland te zijn in ons leven. En dat is ons gebed: dat Hij dit komende jaar door nog veel meer kinderen en families als Verlosser en Heer erkend zal worden en hun levens zal transformeren.

We wensen jullie fijne kerstdagen toe, en Gods zegen in het nieuwe jaar!

Gebedspunten
  • Dank God met ons voor alle lessen die we de laatste jaren hebben mogen geven. Bid dat de verhalen van onze ervaringen en lessen nog vele jongeren zal mogen zegenen in hun beginnend werk met kinderen in nood.
  • Dank God met ons voor ons kleine, maar gezellige zomerhuisje in Ermelo. Bid dat de verhuizing soepel zal lopen.
  • Dank God met ons voor de JmeO basis in Cebu op de Filippijnen. Bid dat de juiste studenten zullen komen om de Children at Risk School te volgen in april 2020.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten