maandag 29 november 2021

Gouden mensen op de achtergrond en studenten van over de hele wereld

“Ik heb net je boek “Gods hart voor kinderen”, gelezen, en ik heb zo vaak moeten huilen toen ik las hoe God jullie steeds weer hielp, ook al kwamen jullie in allerlei moeilijke situaties”, zei Raimundo uit het Amazonegebied in Brazilië tegen me, via het computerscherm van de Zoom. “Dank je wel dat je me nu lesgegeven hebt”, vervolgde hij, “het is zo’n bemoediging jullie te horen spreken na alle verhalen die ik gelezen heb en over jullie gehoord heb!”

Wow, wat mooi! Het raakt me dat een boek, dat ik ruim 20 jaar geleden geschreven heb, nog steeds mensen diep kan bemoedigen in hun geloof, en wat een voorrecht dat we, ook al is het online, door mogen gaan met het lesgeven aan zoveel internationale studenten.
 
De studenten uit Porto Velho kijken samen naar de les van Johan

We zijn deze week onze tweede week van lessen via Zoom aan het geven in de Children at Risk School in Porto Velho, Brazilië. Soms geven we zelfs les in 2 scholen tegelijk. Met de online lessen via Zoom is dat nu natuurlijk prima mogelijk. Over het algemeen lukt het ook nog wel om een tijd te vinden die voor ons én voor de studenten redelijk te doen is, maar als de meetings erg internationaal worden, in veel verschillende landen tegelijk, komt het ook wel eens voor dat we ‘s morgens van 1 tot 5 uur aan het beeldscherm van onze laptops gekluisterd zijn… Ai, dat moeten we niet te vaak doen! 😊
 
Ik geef hier les in het Portugees

Ruim 50 nieuwe studenten

Ondertussen zijn we ook druk bezig om weer het volgende online seminar te organiseren, om medewerkers die met kinderen in nood werken, waar ook ter wereld, te bemoedigen en de basisconcepten te onderwijzen.

We waren eerst zelf een beetje sceptisch: zouden er nog wel studenten online cursussen willen doen? Wordt iedereen niet een beetje moe van die Zoom schermpjes? Maar aan de andere kant: het is nog steeds niet mogelijk, of erg moeilijk, om naar landen in ontwikkeling te reizen, en dat is waar we juist de meeste studenten hebben.

Dus hebben we toch, na gebed, weer een online cursus opgezet en aangeboden. En we hebben nu voor de cursus die eind november draait, al ruim 50 aanmeldingen binnen! Geweldig!
 


30 nationaliteiten

De studenten, waarvan de meesten (jonge) zendelingen zijn en al met kinderen in nood werken, vormen een bont gezelschap:

Uit Afrika hebben we twee groepen studenten uit Zuid-Afrika en Nigeria, en verder studenten uit Mozambique, Kameroen, de Ivoorkust, Gabon, Madagaskar, Togo en Oeganda.

Ook uit Azië hebben we een paar groepen: uit Cambodja en India, en verder nog studenten uit de Filippijnen, Kazakhstan, Pakistan, Thailand en Vietnam.

Dan zijn er ook nog studenten uit Zuid- en Noord-Amerika: Argentinië, Brazilië, Colombia, Mexico, de VS en Canada, en natuurlijk ook nog uit Europa met studenten uit Roemenië, Slowakije, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Nederland en Engeland.

Wat ontzettend leuk om zo’n gevarieerde internationale groep te hebben! Maar ook een hele uitdaging!
 

Gouden mensen!

Een paar weken geleden mochten we vieren dat Stichting Redding en Herstel al ruim 100 vergaderingen gehad had en ondertussen tienduizenden nieuwsbrieven gevouwen en verstuurd had, voor de stichting, voor het werk van Jeugd met een Opdracht in Belo Horizonte, maar ook voor ons! Dit is al onze 180e nieuwsbrief!

We zijn nu al 41 jaar zendelingen en Jacob van Bodegraven, één van de oprichters van Stichting Redding en Herstel, en ook de penningmeester, is bijna vanaf het prille begin onze contactpersoon hier in Nederland geweest. Hoe cool is dat!?! Bijna al die ruim 100 vergaderingen zijn bij Jacob en Elly thuis geweest, liters koffie en fris zijn er geschonken, de giften voor het werk en voor ons persoonlijk werden piekfijn bijgehouden en maandelijks verstuurd, afspraken voor spreekbeurten tijdens onze verloven werden geregeld, er werd gebeden, vergaderd en er werden door een extra team van loyale brievenvouwers nog wat meer nieuwsbrieven gevouwen en verstuurd! Tjonge, wat zijn we gezegend door een stel trouwe vrienden als Jacob en Elly! Ze zijn hun gewicht in goud waard! Dat mocht best wel eens gezegd worden, dank je wel Jacob en Elly!!!

Op de foto zie je ons samen met hen en Jan en Gisela Plugge, Ans Kwakernaak en Dineke de Jong (David Schut miste hier nog). Stuk voor stuk heel bijzondere en lieve mensen die samen het bestuur van Stichting Redding en Herstel vormen. Allemaal mensen die zich inzetten om God te dienen en de kinderen en families in nood te helpen door hun specifieke gaven in te zetten. Wat een prachtig team samen met het “brievenvouwteam”! (Annemiek, Jolanda, Ans, Hilde en Chris) We zijn hen allemaal zo dankbaar, en danken ook onze Here God, dat we mogen samenwerken met zulke geweldige vrienden!
 

Verrassing

Door de Corona hebben we onze kinderen en kleinkinderen, die in Engeland en de VS wonen, al bijna 2 jaar niet meer kunnen omhelzen, en we missen ze allemaal ontzettend. Maar met mijn verjaardag in oktober kwam Johanneke opeens een paar dagen over uit Engeland! Wat was dat fijn! Het beste verjaardagscadeau! De dagen vlogen voorbij, we hebben gezellig samen gewinkeld bij de Action, de kringloop winkels en de Lidl (er moesten pepernoten ingeslagen worden 😊 ), gefietst en heerlijk urenlang bij kunnen praten! Tjonge, we hebben genoten!

Naar Denemarken, (als het door kan gaan…)

Begin volgende maand zijn we uitgenodigd om op een YWAM-basis in Kopenhagen les te komen geven over het werken met kinderen in nood. We hebben onze tickets al gekocht, maar het blijft spannend of het door zal kunnen gaan, of dat de Coronaregels toch weer aangescherpt zullen worden. We hebben er wel heel erg veel zin in om weer eens gewoon fysieke “3D“ studenten voor ons te hebben, en niet alleen maar op een schermpje. Maar goed, als het niet lukt gaan we nog even door met Zoom.

Hybride lessen

We denken ook dat we in de toekomst de Zoom lessen niet helemaal zullen stoppen, omdat we zien dat we daar toch ook een grote groep studenten mee bereiken, die we anders waarschijnlijk niet hadden kunnen trainen. Maar het mooiste lijkt ons om een mix te hebben van lessen op Zoom en lessen op het zendingsveld, waar je dan ook met de studenten praktijklessen kan doen. We gaan het zien!
 

Kerst

De blokhut die we naast ons huisje gebouwd hadden is nu helemaal af en geschilderd. Davi heeft er al verschillende keren gelogeerd, en ook al andere familieleden. Heerlijk hoor, dat dat nu gewoon kan! Ook met kerst hopen Davi en Dilma weer een paar weken bij ons te komen logeren.

Gebedspunten
  • Bid voor de studenten die online aan het seminar mee gaan doen. Dat de internetverbindingen steeds goed zullen werken en de lessen echt een grote hulp en zegen voor hen en hun werk zullen zijn.
  • Dank God voor het prachtige team van Stichting Redding en Herstel, dat al zoveel jaren trouw is in hun ondersteunende werk.
  • Bid voor onze lessen, fysiek of online, dat we de rust zullen kunnen bewaren en ons makkelijk en flexibel aan zullen kunnen passen als de planning toch weer moet veranderen vanwege Corona.
  • Dank God voor het wonder van Kerst, God die mens werd, om ons te redden!
Bij dezen willen we jullie allemaal alvast hele fijne Kerstdagen toewensen, waar de viering van de geboorte van de Here Jezus, onze Heer en Heiland het middelpunt zal zijn. Waar we tijd zullen nemen om Hem te danken en te eren. Jezus, het Licht dat in een donkere wereld schijnt, toen en nu, ons hoop geeft voor de toekomst, ons in ons wankele geloof tegemoet komt, en ons liefde geeft voor de mensen om ons heen en ver bij ons vandaan. Ere zij God!

Heel veel liefs en Zijn rijke zegen toegewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten