dinsdag 31 augustus 2010

Haïti Training Programma: Empowering plaatselijke gemeenschappen voor Transformatie

Sommige mensen vroegen ons wat duidelijker uit te leggen wat we nu in Haiti gaan doen van oktober tot december, hier volgt een uitgebreidere uitleg:

Introductie

JmeO (Jeugd met een Opdracht) is een internationale, interkerkelijke non-profit christelijke zendingsorganisatie die al 50 jaar bestaat en waar momenteel meer dan 16.000 mensen full time werken, van meer dan 150 verschillende nationaliteiten, in 171 landen in de wereld. In JmeO volgen meer dan 25.000 jonge mensen de DTS Discipelschap Training School per jaar, de basis cursus, en wordt er o.a. nadruk gelegd op het trainen van jonge mensen op het gebied van evangelisatie, kerkstichting, business in de zending, noodhulp en ontwikkeling.

JmeO Belo Horizonte (Brazilië) bestaat al 24 jaar, waar de focus is om jonge mensen te mobiliseren en trainen in het werken onder kinderen in nood. Johan en Jeannette Lukasse hebben dit werk in Belo Horizonte opgericht en zijn de leiders.

In januari 2010 bracht een klein team van JmeO medewerkers uit Brazilië (met inbegrip van Johan), drie weken in Haïti door om te helpen bij de noodhulp na de grote aardbeving, met als doel te kijken hoe er op lange termijn steun gegeven zou kunnen worden, met name op het gebied van kinderen in nood. Ze waren gestationeerd in de Nationale Hoofdkwartier van de Politie en werkten samen met Misión Rescate (onder leiding van JmeO Santo Domingo) in de medische kliniek die daar opgezet was, naast het distribueren van voedsel in weeshuizen en in tentenkampen. Zij hebben daar ook deelgenomen aan UNICEF en UNESCO vergaderingen over Onderwijs en bescherming van kinderen.

Tegelijkertijd was er een voorganger uit Belo Horizonte, Ds. Mario, in Haïti, die een netwerk met 30 lokale Haitiaanse voorgangers opzette, voorgangers die voor hun gemeentes geen enkele andere andere vorm van hulp hadden gekregen. Het netwerk wordt nu lokaal geleid door Ds. Vijonet. Ds. Mario is nu aan het werken met Braziliaanse kerken om samen hulp te bieden aan deze voorgangers en hun gemeentes. Hij heeft de afgelopen maanden verschillende teams geleid, die in Haïti aan deze gemeentes voedsel, water en hulp bij het bouwen van nieuw onderdak geboden hebben. Hij heeft ook een plan ontwikkeld voor de ondersteuning op lange termijn van deze kerkelijke gemeenschappen en beseft het belang van opleidingen als een essentieel onderdeel van het opbouwen van sterke, zelfvoorzienende gemeenschappen.

Het volgende is een voorstel voor een opleiding in Haïti, afkomstig uit de behoeften gezien tijdens het 3-weekse bezoek aan Haïti, en bevestigd door het netwerken met andere leiders en organisaties.

Doel

Het doel van dit programma is om vijftig jongeren met leiderschapskwaliteiten uit deze 30 kerken, elk uit de regio's die door de aardbeving in januari 2010 getroffen zijn, op te leiden op het gebied van de kinderbescherming, leiderschap / discipelschap en duurzame ontwikkeling van gemeenschappen, zodat zij dan op hun beurt werk in hun gemeenschappen op kunnen bouwen, met de nadruk op hulp aan kinderen en jongeren.

Formaat

De opleiding omvat theoretische en praktische onderdelen. Studenten en medewerkers wonen en studeren op hetzelfde terrein. De lessen worden gehouden van maandag tot vrijdag ('s morgens en' s middags). De ochtendlessen zijn gericht op de bescherming van het kind en de duurzame ontwikkelingvan gemeenschappen. ’s Middags richten de lessen zich op leiderschap en discipelschap en zullen de studenten ook practische lessen hebben in de tentenkampen, als toepassing van de principes en strategieën die tijdens de lessen geleerd worden..


Inhoud

Deze cursus is een combinatie van 4 verschillende JmeO cursussen:
1. Discipelschap Training School (DTS) - basisopleiding van de zendingsorganisatie, met de nadruk op de relationele aspecten van het christendom en de bijbelse principes voor het leven. Deze opleiding wordt wereldwijd verzorgd door Jeugd met een Opdracht als basis opleiding.
2. Children at Risk School - opleiding voor het werken met kinderen in nood: straatkinderen, wezen, misbruikte / verwaarloosde jeugd, kinderen met speciale behoeften.
3. Community Development School - opleiding over het duurzame ontwikkelen van gemeenschappen in arme gebieden.
4. Lerarenopleiding - de voorbereiding van leraren in de basisbeginselen van Onderwijs.

Het doel is om deze cursussen aan te passen aan de realiteit van Haïti na de aardbeving.

Sommige van de klassen zijn: Understanding Community Development, Community Health, Strategies to work with Children at Risk, Project Planning, Communication and leadership, HIV, Bereavement, Trauma Counseling, Creativity with Children, Child Development, Curriculum Development, Classroom Dynamics, Storytelling, Foster Care, Discipelschip Training.

Sprekers

JmeO heeft een internationaal netwerk van docenten over deze onderwerpen, in aanvulling op plaatselijke zendelingen. JmeO Belo Horizonte is verantwoordelijk voor het uitnodigen van de juiste docenten en het leiden van deze school.

Duur

De opleiding is van 4 oktober tot 25 december 2010. Totaal: 3 maanden.

Plaats

Deze cursus vindt plaats in Port-au-Prince. Voorzieningen voor een locatie zijn in volle gang. Studenten en medewerkers zullen op korte afstand van de tentenkamoen wonen en werken, zodat ze deze gemeenschappen zullen kunnen dienen als onderdeel van de opleiding.

Financiën

Zendelingen van JmeO zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiëlen, meestal door giften van familie en een vriendenkring. De kosten per student zullen ongeveer US $ 250 per maand zijn. Er wordt gewerkt aan de sponsoring van de studenten door Braziliaanse kerken.

Noden

Water
Voedsel
Wc’s en douches
Boeken
Lesmaterialen
Internet
Beamer
Microfoon en geluidboxen
Stoelen



Als jullie financieel zouden willen helpen om in deze noden te voorzien, kan dat overgemaakt worden op Rabobank Reeuwijk: 3549.36.425, St. Redding en Herstel, o.v.v. Haiti.

Als jullie Johan en Jeannette persoonlijk willen helpen in hun financiele uitdagingen kan dat op rekeningnummer: 3189027, St. Jeugd met een Opdracht tnv Fam. Lukasse te Reeuwijk.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten