vrijdag 29 mei 2015

Wat doen we in het Amazonegebied, Irak en Rio de Janeiro? Een "Children at Risk School"!

Vandaag werden we wakker met het geschreeuw van een heel stel aapjes! Ja, we zijn drie weken in het Amazonegebied, waar we les geven in een Children at Risk School. De basis van Jeugd met een Opdracht in Porto Velho ligt midden in het oerwoud. Het is een prachtig groot terrein, waar bijna iedereen in houten huisjes op palen woont. Er zitten felgekleurde vogels in de bomen en we eten het meest exotische fruit. Maar de aapjes zijn niet altijd even lief als in de dierentuin: ze hadden gisteren met een heel stel op de waslijn gezeten en die als publieke wc gebruikt. Helaas hingen er ook net gewassen kleren aan…

Tijdens ons verblijf daar lieten een paar indianen zich dopen in het meertje. Dat was extra moedig omdat er een poosje daarvoor er vlak bij een 6 meter lange slang gezien was! :)
De focus van het werk hier is vooral het helpen van verschillende indianenstammen en de arme bevolking die langs de rivier woont. Er is dus ook de Children at Risk school, die de medewerkers opleidt om kinderen op allerlei manieren te helpen om God te leren kennen, Hem te leren vertrouwen en te gehoorzamen. 

We reizen wat af
Sinds we eind april weer in Brazilië teruggekomen zijn, hebben we al in een hele serie verschillende scholen les gegeven, om medewerkers op te leiden. Er komt ook de volgende weken en maanden nog een hele serie binnenlandse reizen aan, om in Children at Risk scholen, maar ook op conferenties, te mogen spreken. Normaal pak ik mijn oude, vertrouwde rode toilettas weer uit als ik thuiskom en stal ik mijn shampoo, zeep, flesjes en crèmes uit op de glazen planchetten in mijn badkamer, maar deze maanden reizen we zoveel, dat ik mijn toilettas helemaal niet meer opberg, maar vol en reisklaar in de badkamer aan een haakje hang.


Het “Children at Risk Seminar” in Noord Irak
Maar laat ik nog even over april, onze laatste maand in Nederland/Irak vertellen. Er gingen een heleboel deuren open sinds Johan en ik samen in februari in het noorden van Irak, Koerdistan, waren. We waren erheen gereisd om te zien of we de christenen daar, die voor de IS gevlucht waren, zouden kunnen helpen met o.a. korte opleidingen om de beginselen van traumacounseling te onderwijzen voor de kinderen van de vluchtelingen.  Voor ons was het allemaal spannend en nieuw, want we hadden wel al veel gewerkt met kinderen in nood in Brazilië, verschillende landen in Afrika, India en Haïti, maar nog nooit in het Midden Oosten.



Er werd toen besloten om in april terug naar Irak te gaan en een twee weken durend Children at Risk seminar te geven. Er was een plaatselijk team wat het voorbereidende werk deed en er waren verschillende plaatselijke kerken die heel erg geïnteresseerd waren in het programma. Ze hadden al honderden families opgevangen, waarvan er tientallen nu in hun kerkgebouwen of in andere vaak nog onafgebouwde structuren woonden.

Toen Johan begin april terugkwam, stonden er 22 enthousiaste studenten klaar om deze cursus te volgen. Ze deden erg goed mee. De lessen begonnen ‘s morgens vroeg en gingen tot laat in de middag door. Tussen de theorie lessen werden er ook nog 4 dagdelen praktijk lessen gegeven, in een grote witte tent van de Unicef die naast één van de kerken stond. Hier was een veilige plek gecreëerd voor de kinderen van de vluchtelingen, om te komen leren en te spelen. Er waren verschillende vertalers, die van te voren al het lesmateriaal voor de studenten vertaald hadden, samen met de boekjes die de studenten met de kinderen gebruikten. Het zag er allemaal piekfijn uit. Alles met elkaar werd het een groot succes.

Johan geeft les
  
De studenten tijdens de praktijklessen met de vluchtelingenkinderen
  
Aan de hand van zelfgemaakte kaarten van Irak, vertellen de kinderen hun verhalen
over de dagen dat ze met hun ouders op de vlucht waren.

“Wil je terugkomen om een vervolg cursus te geven?” 


“Zou je nog zo’n zelfde cursus kunnen geven, niet alleen hier maar ook in andere plaatsen, zodat er nog meer mensen opgeleid worden?

“ Zou je ook ‘s avonds les kunnen geven?”

Ontzettend fijn om zo’n geweldige feedback te krijgen natuurlijk, maar tegelijkertijd ook schrijnend, want de nood is zo verschrikkelijk groot.
 
Een tiener maakte deze tekening van wat ze gezien had: meisjes werden weggeleid
om als seksslavin verkocht te worden...

Een prachtig meisje, die al veel te veel meegemaakt heeft.


“Oh Heer, ontferm U”
Johan en ik en het plaatselijke team in noord Irak hebben erover gebeden, en hebben besloten om later dit jaar er weer heen te gaan. Het zijn plannen waarbij we steeds weer bidden of het nog kan. Elke dag lezen we weer in de krant over gebieden dicht in de buurt, waar hevig gevochten wordt. 

Deze week zijn er ook weer honderdduizenden mensen daar op de vlucht geslagen, het is niet te overzien. Maar tegelijkertijd is er een vreselijke grote honger en dorst om God te leren kennen, en zijn liefde, troost en trouw in alle nood om hen heen. Er zijn daar geweldige mogelijkheden. Wat kan je nu beter aan deze vluchtelingen geven, dan de kans om een persoonlijke relatie met God op te bouwen: Hem te leren vertrouwen, van Hem te leren houden, en Hem te leren gehoorzamen, en dat dan ook weer aan de kinderen te mogen onderwijzen? Niets toch? Willen jullie ook bidden dat de situatie daar veilig wordt voor de vluchtelingen en hun kinderen, voor de plaatselijke christenen en ook voor ons als we er weer heenreizen?


Verhuizen naar Rio de Janeiro
En tussen alle reizen door zijn we ook druk met de voorbereidingen om volgend jaar voor 8 maanden naar Rio de Janeiro te verhuizen. Rio met zijn adembenemende mooie natuur, zijn witte stranden en de tropische eilanden voor de kust. Er zijn de prachtigste foto’s en schilderijen van gemaakt.  Maar het is ook de stad met zijn 800 sloppenwijken of “favelas”. Sommige van die favelas zijn “gepacificeerd”, de drugsbendes zijn eruit verjaagd en er is een permanente politiepost gevestigd. Andere favelas gaan “gewoon” op de oude voet door, daar zijn de leiders van de drugsbendes nog steeds de baas. In beide soorten favelas zijn er dagelijks  grote problemen en is de criminaliteit hoog. Drugs gerelateerde moord is de doodsoorzaak van de helft van de tieners die in deze favelas overlijden, waarbij jongens 12 x zoveel kans lopen om vermoord te worden dan meisjes. 



Daarnaast zijn er nog een heleboel andere grote problemen. Jeugd met een Opdracht werkt al 30 jaar in de sommige van die favelas, en in 2016, het jaar van de Olympische Spelen, wanneer de ogen van de hele wereld op Rio gericht zullen zijn, hopen we samen met de  verschillende YWAM basissen van Rio eenmalig een tweetalig (Engels en Portugees) trainingsprogramma aan te bieden, bestaande uit een Discipelschaps Training School (DTS), gevolgd door een Children at Risk school. Het totale programma zal 8 maanden duren.



Wonder: gratis onderdak voor 80 personen in Rio de Janeiro
De planning hiervoor is al 2 jaar geleden begonnen, maar we hadden nog steeds geen gebouw waar ook de studenten zouden kunnen verblijven. We wilden graag een plek dicht bij het centrum hebben, dicht bij de favela Borel waar we al een groot goedlopend buurtcentrum hebben, en zo mogelijk dicht bij het beroemde Copacabana strand…

Maar ja, waar vind je dat, en niet te duur tijdens het jaar van de Olympische Spelen? Vorige maand hoorden we via een medewerker uit Rio van het wonder: een grote kerk heeft haar leegstaande gebouw gratis aangeboden. Het heeft een grote kerkzaal, allerlei kleinere zalen die ze vroeger gebruikten voor de zondagsschool, een grote industriële keuken,  een eetzaal, en een appartement. Precies waar we het wilden, dicht bij het openbaar vervoer, en ja hoor: 20 minuten van het strand! We hoeven alleen de kosten van water en licht maar te betalen. Dit helpt geweldig om de kosten van het programma per student zo laag mogelijk te kunnen houden. Is dat niet bijzonder?



De eerste formulieren van de studenten zijn ook binnen. Maar daar hebben we nog wel wat hulp bij nodig. We zouden graag 80-100 studenten hebben en we willen jullie vragen om ons te helpen dit bijzondere trainingsprogramma in Rio te promoten. Kennen jullie misschien jongeren die geïnteresseerd zouden zijn om volgend jaar, van januari t/m augustus 2016  voor acht maanden naar Rio te komen, om de DTS te volgen met meteen daarna de Children at Risk School ? Willen jullie hen naar ons doorverwijzen?

We hebben een website met meer info:
en ook via onze blog, mail en Facebook kunnen ze met ons in contact komen. Willen jullie ons helpen om de juiste jongeren te vinden?


Verschillende nieuwsbrieven
Al een paar jaar schrijven we onze persoonlijke nieuwsbrief, en wordt er op de basis van Jeugd met een Opdracht in Belo Horizonte een brief geschreven met het nieuws over de verschillende huizen en projecten. Sommigen van jullie krijgen alleen onze persoonlijke nieuwsbrief, anderen alleen de JOCUM BH  nieuwsbrief en weer anderen ontvangen ze allebei. Mochten jullie één van de twee niet meer willen ontvangen, of juist wel allebei, of andere veranderingen willen doorgeven, willen jullie dat dan naar mij mailen op jlukasse@gmail.com? Dan zal ik proberen naar ieder de juiste brieven te sturen!

Heel erg bedankt voor jullie gebed voor ons, voor jullie trouwe financiële giften en voor de bemoedigende e-mails. We zijn dankbaar voor de vrienden die we in jullie mogen hebben!
Gods rijke zegen toegewenst!

Gebedspunten
Bid voor de vluchtelingen uit Syrië en Irak, voor bescherming op de nieuwe plaats waar ze nu wonen, en dat ze God diep en persoonlijk mogen leren kennen: Zijn liefde, troost, vergeving en genade. Dank voor de deuren die open gaan om hen te onderwijzen, zodat de kinderen in de vluchtelingenkampen geholpen zullen worden.

Bid voor bescherming van de christenen in het Midden Oosten, de plaatselijke kerken en lokale teams, en ook voor ons als we lange reizen maken. Dank voor de geweldige dingen die God aan het doen is in die landen.

Bid voor het trainingsprogramma in Rio de Janeiro in 2016, dat God ons de juiste studenten zal sturen. Dank God voor het geweldige gebouw dat we dan mogen gaan gebruiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten