vrijdag 23 februari 2018

Hoe kunnen we vluchtelingenkinderen helpen?

We zitten aan het ontbijt met onze internationale groep studenten. Een student uit India smeert een laagje rode sambal op zijn boterham, terwijl een andere buitenlandse studente verwondert de hagelslag pot oppakt: “Wat is dit? Jullie mogen ‘s morgens echte chocolade hagelslag op je brood doen?” Bij een bevestiging vormt er zich een brede glimlach op haar gezicht: “Dit is puur geluk!” Onze Aziatische medewerkster vindt het allemaal wat minder: “Weer brood? Geen noedels voor ontbijt?” Gelukkig voor haar staat er die dag rijst op het menu voor het middageten…
 

Begin januari is de allereerste fulltime Children at Risk School in Nederland van start gegaan, met het doel onze studenten te leren hoe je een bediening voor kinderen in nood opzet en beheert, wat de Bijbelse fundering daarvoor is, en wat er allemaal bij komt kijken. In drie maanden krijgen ze een hele serie praktische lessen van ervaren mensen.
  

Praktijklessen met de vluchtelingenkinderen
Het is een prachtige internationale groep medewerkers en studenten, waarvan ieder zich door God geroepen voelt, om kinderen in nood bij te staan en te helpen. De nadruk in deze school ligt op het helpen en bereiken van de kinderen van vluchtelingen. De lessen doordeweeks in de klas, worden in het weekend afgewisseld met praktijkervaringen in kinderclubs voor vluchtelingenkinderen.

Wat is het toch mooi om te zien, dat er voor de vluchtelingenkinderen en hun families zoveel programma’s zijn om hen te helpen, meestal opgezet door vrijwilligers en vaak van de plaatselijke kerken! We zijn ook diep onder de indruk van het geweldige werk wat Stichting Gave voor hen doet!

Kinderprogramma’s leiden tot elf uur ‘s avonds
Als praktijkles mochten onze studenten het kinderprogramma van een christelijke Arabische conferentieweekend verzorgen. De leiders van deze conferentie zijn jaren geleden zelf naar Nederland gevlucht en helpen nu de nieuwe Arabische vluchtelingen om hun geloof in de Here Jezus te versterken en hun hoop en vertrouwen op Hem te stellen. De kinderen hebben dus allemaal een Arabische achtergrond, en hoewel ze al een tijdje in Nederland woonden en goed Nederlands spraken, waren er ook duidelijk cultuurverschillen. Zo ging het programma ’s avonds bijvoorbeeld makkelijk tot 23 uur ’s avonds door, ha, ha, voor de kinderen natuurlijk geen probleem, maar voor de kinderwerkers?!? Die moesten wel even slikken!

Naar het klooster

In februari zijn we ook nog een kleine week met al onze studenten en medewerkers naar een klooster in Helvoirt geweest, waar een Europese conferentie gehouden werd, met deelnemers van 60 verschillende kerken en zendingsorganisaties, die allemaal met vluchtelingen werken. We hoorden indrukwekkende verhalen en ook kwamen er enkele vluchtelingen hun getuigenis geven. Het was een hele bijzondere week waar we veel geleerd hebben.
 

Halverwege

We zijn geweldig trots op onze groep, hoe goed ze zich aangepast hebben, en hoe goed ze hun best doen! We zijn nu ongeveer halverwege de les fase, en het gaat fantastisch. De eerste boekverslagen zijn ondertussen al ingeleverd, het eerste proefwerk gemaakt. Voor we het weten zijn die drie maanden om en begint de praktijkreis. Onze medewerkers en studenten zullen daarvoor drie maanden in het midden Oosten met vluchtelingenkinderen en hun families gaan werken.

Naar het Midden Oosten

Er zijn ondertussen erg veel vluchtelingenkampen rond de middellandse zee en in het Midden Oosten; in Syrië, Irak, Griekenland, Jordanië, Libanon en Turkije. De getallen van de vluchtelingen worden alleen maar hoger. Zo zijn er bijvoorbeeld in Libanon zes miljoen inwoners, waarvan er meer dan één miljoen vluchtelingen zijn. Het is niet voor te stellen, als je dezelfde proporties aan zou houden, één vluchteling op de zes inwoners, zou dat voor Nederland drie miljoen vluchtelingen betekenen. (Het zijn er in werkelijkheid maar 250.000).

En Turkije is het land wat wereldwijd de meeste vluchtelingen opgenomen heeft. De teller staat nu ongeveer op 3.7 miljoen. Grofweg de helft van deze aantallen zijn kinderen. Vaak kinderen met een trauma, en vaak kinderen die nu opgroeien in gezinnen die erg veel verloren hebben en die vaak grote zorgen hebben.

Onze studenten zullen in de praktijkperiode met al bestaande ministries mee gaan helpen om met Gods liefde naar deze kinderen en families uit te reiken. We hopen dat onze studenten tot zegen voor velen zullen zijn.

Zelf hopen we ons in juni bij onze studenten in het Midden Oosten te voegen, tijdens de laatste maand van hun drie maanden reis. Maar daar zal ik in een volgende nieuwsbrief wel meer over schrijven.
 

Terug op Heidebeek na 38 jaar

Het is voor ons ook erg leuk om nu weer tijdelijk deel van Jeugd met een Opdracht op Heidebeek te zijn. Het is hier waar we 38 jaar geleden onze Discipelschaps Training School gevolgd hebben. Dat hadden we toen ook niet kunnen denken. We waren toen eigenlijk van plan geweest om maar 1 jaar bij deze zendingsbeweging te blijven en dan weer onze banen in de verpleging en het onderwijs op te pakken. Ja, dat is wel een beetje anders gelopen! We zijn God daar erg dankbaar voor, wat een voorrecht is het geweest om zoveel verschillende bedieningen onder kinderen in nood op te zetten, vooral in Brazilië, maar ook in andere landen.

Lesgeven in Australië

En wat een voorrecht is het nog steeds, om nieuwe plannen met Hem te mogen maken, lessen en scholen te geven, studenten en medewerkers op te leiden. In april hoopt Johan ook weer een paar weken les te gaan geven in Perth, Australië, een basis waar ze al jaren de Children at Risk School geven, met een focus op de kinderen in Azië, zoals Thailand, Cambodja, Vietnam, etc. Sinds we zelf vorig jaar aan die kant van de wereld seminars en een school gegeven hebben, hebben de kinderen in nood daar toch ook een gedeelte van ons hart!
 

Winterpret

Allemaal “warme“ landen, we genieten dus nog even extra van de winter hier! Vooral Johan die schaatsen als favoriete sport heeft! Hij geniet van de mooie “bijna natuurlijke” ijsbaan in Biddinghuizen, en wat hebben we tijdens de kerstvakantie veel plezier gehad met onze kinderen en kleinkinderen. 
 


Samen kerst en oud en nieuw vieren en 5 (!) verjaardagen, schaatsen, een iglo en sneeuwpoppen bouwen, kerstkoekjes versieren, sterretjes en vuurwerk afsteken, naar de speeltuin, naar het Dolfinarium, naar een kerstconcert, naar de kerk, en ook mocht Davi, die elke week rolstoel basketbal speelt, zijn familie uitnodigen om tegen zijn team te spelen, allemaal in rolstoelen natuurlijk. Nou, het zal geen verassing voor jullie wezen, dat zijn team glansrijk won!
 


Onze dochter Michele en schoonzoon Romeu en hun kinderen zijn ondertussen weer naar Brazilië vertrokken, ze hebben hier een heerlijke verlof tijd gehad, en wij hebben er ook van genoten ze even hier te hebben. We kijken er al naar uit om straks, als Johanneke en Jonathan met hun dochters van Brazilië naar Engeland verhuisd zijn, ze ook even op te zoeken. En natuurlijk genieten we nu ook nog even extra van de kinderen en kleinkinderen die hier in Nederland wonen, Pieter, Melissa en hun kinderen, Dilma en Davi, voor we in september zelf weer naar Brazilië hopen te vertrekken.
 

Dank je wel

We willen jullie allemaal bedanken, die ons helpen en voor ons bidden. Jullie hebben ook ieder jullie ups en downs, kleine en grote problemen, maar blijven door alles heen trouw aan God en trouw in het ondersteunen van ons. Dank je wel! Deze week kreeg ik een bijzondere en poëtische vertaling van een tekst uit Sefanja 3:17 toegestuurd en die wil ik ook graag aan jullie meegeven!

"De eeuwige God, de God Die drie in één is; Hij die in het centrum van je wezen woont, is een krachtige en dappere krijger. Hij is gekomen om je te bevrijden, om je veilig te houden en om je de overwinning te brengen.

Hem juichen wij toe. Hij straalt met buitengewone vreugde en heeft plezier in je aanwezigheid. Hij heeft een plaats voor zichzelf in jou gegraveerd, en daar rust Hij stilletjes in Zijn liefde en genegenheid voor jou.

Hij kan zichzelf niet inhouden bij de gedachte aan jou en met de grootste vreugde danst hij wild rond in afwachting van jou... Hij heeft je boven alle andere creaties geplaatst en op de hoogste plaats in Zijn Prioriteiten. In feite roept Hij en zingt in triomf, vreugdevol verkondigend de blijdschap van Zijn Hart in een lied van vreugde!

Allemaal vanwege jou."


Dat God, die ontzettend veel van ieder van ons houdt, jullie rijkelijk mag zegenen!

Heel veel liefs,

Johan en Jeannette


Gebedspunten

  • Bid voor onze studenten, dat ze nog veel zullen leren in deze school, en dat ze Gods wil voor hun leven zullen gehoorzamen. 
  • Bid voor staf en studenten als ze allemaal op hun outreach naar het Midden Oosten gaan. 
  • Bid dat er veel kinderen en families bereikt mogen worden met Gods liefde. 
  • Dank voor familie en vrienden, en dat we zoveel van en met elkaar mogen genieten. 
  • Dank voor de eerste helft van de lessen, die er alweer opzitten en heel goed gegaan zijn. 
  • Bid voor de reis van Johan in April naar Australië, waar hij uitgenodigd is om in de Children at Risk School daar les te geven. 
  • Dank voor onze gezondheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten