vrijdag 22 januari 2010

Voorbereidingen voor de reis naar Haiti

Aanstaande woensdag gaat Johan met een team van 10 medewerkers naar Haïti. Het vliegveld in Haïti is nog steeds voor lijnvluchten gesloten. Ze hebben een ticket naar de Dominicaanse republiek, het land aan de andere kant van het eiland en zullen daar de eerste nacht op de basis van Jeugd met een Opdracht overnachten. Dan is er een busje voor hen gehuurd om hen naar de grens te brengen. Vanaf de grens zal het YWAM team van Haïti hen ophalen. De reis tussen de 2 YWAM basissen is maar 200 km, maar de afgelopen dagen heeft het wel 18 uur geduurd om dit traject te maken!

De situatie in Haïti is schrijnend. Sommige ziekenhuizen hebben nog wel wat materiaal, andere niet. Medewerkers van de YWAM basis in St. Marc, 30 km ten noorden van Port au Prince vertelden dat er nu amputaties gedaan werden, om levens te redden, zonder anesthesie, en dat ook de pijnstillers op waren. Niet voor te stellen!

De basis heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor 8000 vluchtelingen. Mensen die uit de hoofdstad vluchten voor het geweld, de stank; mensen die alles kwijt zijn, gewond zijn, honger hebben, dorst hebben… Het is een YWAM basis van 30 medewerkers. Er zijn op het ogenblik 3 teams van samen 28 personen. 58 dus in totaal. De nood is overweldigend.

Johan hoopt samen met de medewerkers te helpen waar nodig, en vooral ook om te zien hoe er meer teams en vrijwilligers naar Haïti zouden kunnen komen, vooral ook om onder de kinderen te werken.

Eergisteren heeft het YWAM team in Haiti, na uren graven een baby levend uit het piun mogen halen. De baby werd snel naar een ziekenhuis gebracht, en daar hoorden ze dat de moeder er waarschijnlijk ook nog onder lag, omdat die ook nog vermist was. Ze zijn gauw terug naar dezelfde plek gegaan, en hebben haar na veel graafwerk gevonden, levend! wat een wonder! Dank U Heer!

Er waren voor de aardbeving volgens UNICEF, al 380.000 weeskinderen. Op een bewonersaantal van ongeveer 9 miljoen. Nu vrezen ze dat het aantal weeskinderen verdubbeld is. We krijgen noodkreet emails van mensen uit de Verenigde Staten die in het proces waren om kinderen uit Haïti te adopteren, maar het weeshuis waar die kinderen wonen, is ook getroffen. Er schijnen 133 kinderen te zitten, meer dan 60 onder de 3 jaar, zonder luiers, melk etc. Eén van de verzorgsters is overleden. Ze zouden gisteren met het hele stel naar de Amerikaanse ambassade lopen, in de hoop op een vliegtuig gezet te worden, maar dat is later toch niet doorgegaan.

Het eerste team is nog niet vertrokken en ik krijg nu al emails van Brazilianen die met het tweede team meewillen. De kosten om voor 2 -3 weken in Haïti te helpen zijn ongeveer 2000 Euro per persoon vanuit Brazilië. Dat is inclusief internationale reisverzekering, vaccinaties, reis en verblijf kosten. Als iemand daarmee wil helpen kan je me mailen voor de info.

----------------------------------------------------------------------
Willen jullie vooral met ons bidden voor :


• De organisatie van deze teams? Het is heel gecompliceerd, vooral omdat de communicatie met Haïti en de Dom. Republiek nog steeds heel moeilijk is.


• Voor alle voorbereidingen van het eerste team. Ze hebben nog een stel vaccinaties nodig, en twee wachten nog op hun paspoort die net vernieuwd zijn.


• Voor de kinderen van Haiti, vooral de weeskinderen.

-------------------------------------------------------------------------------
 


Verschillende kinderen die gered konden worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten